KVU: A potenciális elnökjelöltek harmada bűnügyekben érintett

2018. október 28., 09:36

Több mint 30-an jelezték már, hogy indulni kívánnak a 2019 márciusában esedékes elnökválasztáson. Olekszij Koselj, az Ukrajnai Választók Bizottsága (KVU) civil szervezet vezérigazgatója szerint a potenciális elnökjelöltek egyharmada érintett valamilyen bűnügyben, ami „érdekes jelenség” – írta a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata október 26-án.

„Meglehetősen érdekes jelenség, amikor a politikusok igyekeznek politikai színezetet kölcsönözni a bűnügyeknek, amelyekben érintettek” – jelezte Koselj kijevi sajtótájékoztatóján.

Rámutatott, a jelöltek között szerepel többek között a külföldre szökött képviselő, Olekszandr Oniscsenko, illetve több olyan politikus, aki előzetes letartóztatásban van vagy volt, mint például Nagyija Szavcsenko, Roman Naszirov, vagy Mihajlo Dobkin.

A KVU vezérigazgatója hozzátette, ez a jelenség megismétlődhet a 2019 őszén sorra kerülő parlamenti választások alkalmával is, a választók találkozhatnak Naszirov, Oniscsenko, Szavcsenko pártjaival.

„Különböző jelenségek fordulhatnak elő. Az sincs kizárva, hogy a parlamenti választások idején egy sor vagy bizonyos oroszországi politikai migránsok politikai zajkeltés, rehabilitáció céljával, azzal a céllal, hogy politikai színezetet adjanak az ellenük indított büntetőügyeknek, aktívan bekapcsolódnak a parlamenti kampányba” – közölte Koselj.

(zn.ua/Kárpátalja)