Brutális és vérlázító hazugsággal az „igazságosságért”

Olvasói levél

2018. november 13., 19:06

Az elmúlt kicsit több mint egy évben vidékünk az ukrán politikai és társadalmi élet szinte mindennapos témájává vált, vagy akár úgy is fogalmazhatnánk: „problémájává”. Szinte nincs olyan kárpátaljai lakos – legyen az ukrán, magyar vagy más nemzetiségi kisebbség közösségéhez tartozó személy –, aki ne hallott volna az ukrán parlament által 2017. szeptember 5-én elfogadott, majd szeptember 25-én Petro Porosenko ukrán elnök által aláírt oktatási törvényről. Ez egyébként az anyaország kormányzatában és lakosainak körében egyaránt nagy port kavart. Azt is leszögezhetjük, hogy ez volt az egyik kiváltó oka a két ország megromlott kapcsolatának, a külpolitikai paletta került előtérbe. Továbbá ide sorolhatjuk a különböző provokatív demonstrációkat, amelyek hol megrendelésre történtek, hol pedig szimplán patrióta érzésű egyének akciói voltak. Ezenkívül az ukrán törvényhozás folyamatosan kísérletet tesz arra, hogy további megbotránkoztató törvényeket fogadjon el, amelyek hátrányosan érintik a nemzetiségi kisebbségeket, legfőképpen a magyar közösséghez tartozókat. A fentebb említett tényezőkön kívül gyakoriak a plakátakciók, na és persze a különböző ukrán sajtóorgánumok által leközölt álhírek, amelyek erősen kimerítik a provokáció és uszítás fogalmát, a térség etnikumai közötti béke megbontását célozzák. Ezt a politika generálja-e? Ezen belül a jövő évi választások egyik kampánycélú fogása és szavazatszerzésre irányuló eszköz, vagy csupán az ukrán társadalomban, a nemzeti öntudat elültetésére szolgáló komponens? Azt gondolom, ezt döntse el és ítélje meg mindenki maga, de talán ízelítőt ad ehhez a következő írás, amely az egyik ukrán hírportál által nemrégiben közzétett, uszításra alkalmas „álhír” összefoglalóját és hátterét mutatja be.

Pár nappal ezelőtt, az egyik nemzeti mozgalom propagálását elősegítő portál szerkesztőségének online felületén jelent meg az alábbi cikk, amely röviden a következőket tartalmazza:

Cím: A Beregszászi járásban brutális módon megöltek egy ukrán kisfiút

A szörnyű tragédia a Beregszászi járás egyik úgynevezett magyar településen történt.

Egy tizenévesekből álló banda brutális módon megölt egy ukrán kisfiút. A szörnyetegek néhány órán keresztül ütötték, illetve egy bottal megerőszakolták a 12 éves gyereket, majd elengedték a vérző kisfiút, aki hazament. Ezt követően a fiú az anyja kezei között meghalt. Az orvosok a halál okaként a belső szervek roncsolódását és a nagymértékű vérveszteséget állapították meg. Az anya többször fordult a jogvédő szervekhez, kérelmeket írt, könyörgött segítségért, de a Beregszászi Járási Rendőrség munkatársai visszautasították, és nem folytattak kivizsgálást, sőt, még a tárgyalást megelőző időszak nyilvántartásába sem vették be az ügyet.

A cikk írója arra is kitér, hogy a helyi rendvédelmi szervek munkatársai – származásukat tekintve szintén magyarok – nem találtak elég bizonyítékot a banda (fiatalkorú szadisták) letartóztatásához és bíróság elé állításához, így az ügyet lecsendesítették. Az is ismeretes, hogy a banda egyik tagjának az édesapja fontos személy szerepét tölti be a magyar közösségben, így érkezett a saját „őrültjét” kihúzni a büntetőjogi felelősségre vonás alól. Minden esetben, amikor az anya a rendőrséghez fordult, csak ígéreteket kapott, és majd egy hónap elteltével küldtek neki egy „mosdópapírt”, amely elutasítja az ügy vizsgálatát, és a bűncselekmény hiányát állapítja meg. Ezt követően az asszony felsőbb hatóságokhoz fordult, és „kiabálva” kért segítséget a bíróság munkatársaitól. Jelenleg az anya egyedül van a kislányával, körülvéve közömbös szomszédokkal és védelem nélkül, amelyet nem biztosít számára a helyi magyar hatalom.

A cikk tovább így folytatja: Ez az asszony és lánya veszélyben van. Nincs jogunk őt ebben a helyzetben magára hagyni, ukrán patriótákként kötelességünk megtennünk mindent az asszony védelmében, és elérni, hogy ezek a gyilkosok a legkegyetlenebb büntetést kapják.

Aztán ezzel zárul a cikk: Az államhatalom köteles felügyelni a történéseket a Beregszászi járásban. Hatásosan kell dönteni és keményen, kompromisszumok nélkül. A magyarok már „rég kiszárították maguk alatt ezt a területet”, és most már az egész régióban kárt okoznak. Jelenleg arról hallani, hogy támogatások érkeznek a magyar fél részéről, és magukat Kárpátalja gazdáinak képzelik, amely azt érzékelteti, hogy elszakítják Ukrajnától.

Az ukrán kisfiú brutális meggyilkolása, valamint a közbenjáró cselekvőképtelensége a magyar közösség részéről megmutatja az igazi arcát és valós hozzáállását az ukránokhoz. „A vendégségben nem így viselkednek, pedig ők itt vendégek, és kötelesek tisztelni az ukrán törvényeket, népet, és nem a saját barbár rendjüket végezni.”

A fiatalkorú szörnyetegeket törvényesen meg kell büntetni, a rendvédelmi szervek munkatársait pedig, akik igyekeztek eltussolni az ügyet, és a közösség érdekeit előrébb helyezték, mint a törvényt, börtönbe kell küldeni. Abban az esetben, ha a kormány nem oldja meg ezt a problémát, akkor megtesszük mi, ukrán patrióták. Ha kell – népbíróság is lesz! Sok társam kész már most odautazni, és megoldani ezt a kérdést. Én személyesen kész vagyok az utazásra, és erre kérek minden hasonlóan gondolkodót, aki ukrán hazafinak tartja magát. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a bűnelkövetőket megbüntessék, honfitársaink és gyermekeik fájdalma megszűnjön.

A fentebb részletezett cikkben szereplő történet természetesen nem igaz, valótlan tényállásokat tartalmaz, provokatív sajtóterméknek szánták. Megjelenése után néhány órával törölték is. Ha valaki el szerette volna olvasni, akkor már csak egy (1., 2. kép) felületet láthatta a kattintást követően:

 

Újságírói vizsgálat indult a cikk kapcsán, aztán a rendőrség részéről érkezett is a válasz, hogy „nem történt ilyen eset”, és kérik a lakosságot, hogy ne higgyenek az ilyen és hozzá hasonló provokátoroknak, akik valótlan információkat terjesztenek.

Az oldal neve egyébként, ahol a cikk megjelent ez Újságírók a korrupció ellen, tevékenységi körük és érdekük pedig „összukrán összefogás, nemzeti mozgalom az igazságosságért”. Magukról azt írják, hogy sem politikai, sem pedig kereskedelmi érdekeltség nem fűződik a szervezetükhöz. Képviselők és oligarchák nem tartoznak közéjük. A szervezet tagjait jogászok, újságírók, tanárok, orvosok, vállalkozók, tudósok, diákok, aktivisták, önkéntesek alkotják. Fő feladatuknak a korrupció elleni harcot és az igazságosságért való mozgalmat tekintik. Bátran buzdítanak mindenkit a csatlakozásra, szakképzettségtől függetlenül. Az oldal ezen a linken érhető el: http://pero.org.ua/about/

Nos, az önmagukról alkotott és bemutatott kép az egyszerű olvasó számára igen nagyszerűen és meggyőzően hangzik. De akkor hogyan is kerülhetett az online internetes felületükre egy valótlan történést és állításokat tartalmazó cikk? Továbbá melyek azok a tényezők, amelyekből kiderül, hogy sántít a megfogalmazott történet?

Ha jobban odafigyelünk, miközben olvassuk a sajtóterméket, kiderülnek bizonyos tényezők, amelyek arra utalnak, hogy a részletek nem tükrözik a valóságot.

A cikk szerzője nem említi a település pontos nevét, csak a járás és a „magyar falu” megfogalmazást használja.

A cikk írója, úgy tűnik, szinte mindent tud az esetről, azonban mégsem írja le, hogy mikor történt az eset.

A cikkhez fotót is közzétett, amelyen egy halott gyermek és feltehetően az édesanyja látható, azonban ez nem a Beregszászi járásban, hanem Kelet-Ukrajnában készült.

(3. kép).

A „banda” megnevezést használja, ami nem zárja ki, hogy akár más nemzetiségi közösség tagjai is lehettek az állítólagos bűnelkövetők.

A cikk második fele pedig arra épül, hogy politikai törekvései vannak a magyar közösségnek, illetve Magyarországnak, az esetet összekapcsolja a magyar etnikum állítólagos államelleni tevékenységével, ami azt sejteti, hogy a cikk fő mondanivalója nem az „ukrán kisfiú” állítólagos halála, hanem a magyar közösség érdektevékenységei elleni uszítás.

A cikk írója, nyilván hiányos ismereteinek köszönhetően, vendégként aposztrofálja a magyar kisebbséget Kárpátalján, és különböző jelzőkkel illeti. Ez is bizonyítja, hogy miben merül ki, és mire törekszik a közzétett írás.

A legrelevánsabb tényezők pedig egyértelműen megmutatják, hogy igazából mit szeretne elérni a cikk szerzője, mikor arra buzdít, hogy csatlakozzanak hozzá, és tegyenek rendet a Beregszászi járásban, a hatóságok soraiban és a közösségekben.

A vizsgált és szóban forgó cikk szerzője Mikola Sturmák (Микола Штурмак) nevezetű személy. Érdekes és fontos megjegyezni, hogy az írást a Dinamo Kijev futballklub oldalán is közzétette, ahol még jelenleg is elérhető az alábbi linkre kattintva, bár a kétséges mivoltú fotó itt már nem szerepel. http://dynamo.kiev.ua/blog/311304-v-beregvskomu-rajon-po-zvryachomu-vbil...

A klub oldalán egy blogot is vezet.

Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e következménye a cikk közzétételének.

D. P.