Elfoglalta állomáshelyét az új magyar nagykövet Kijevben

2018. november 14., 14:41

Íjgyártó István új magyar nagykövet átnyújtotta megbízó leveleinek másolatát Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettesnek – jelentette a Jevropejszka Pravda Bodnar Twitter-üzenete nyomán.

Az ukrán külügyminiszter-helyettes jelezte, a találkozón megállapodtak abban, hogy „a kétoldalú kapcsolatok pozitív napirendjén fognak munkálkodni”.

„A nagykövet úr tanulja az ukrán nyelvet, amely kétségtelenül segítségére lesz szakmai tevékenységében” – tette hozzá Vaszil Bodnar.

A magyar diplomata megbízóleveleit még Petro Porosenko elnöknek is át kell vennie, Íjgyártó ezt követően láthatja el teljes körűen feladatait – írja a Jevropejszka Pravda.

A portál emlékeztet, hogy Magyarország korábbi kijevi nagykövetének, Keskeny Ernőnek november elején járt le a megbízatása. Utóda a két ország megromlott viszonya miatt nyár eleje óta várt arra, hogy elfoglalhassa állomáshelyét. Kijev azt követően adta meg fogadó nyilatkozatát a diplomatának, hogy Magyarország megváltoztatta „kárpátaljai” miniszteri biztosa tisztségének megnevezését, illetve hozzájárult Ukrajna siófoki tiszteletbeli konzulátusának megnyitásához.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)