Reva kíváncsi volna a külföldön dolgozók jövedelmére

2018. november 19., 16:32

Andrij Reva szociálpolitikai miniszter a Szabadság Rádiónak adott interjújában kijelentette, jövedelembevallásra kötelezné a külföldön munkát vállaló ukrán polgárokat – írja az interjút ismertető strana.ua.

„Az Ukrajnában dolgozó emberek fizetik a jövedelemadót, fizetik a JSZV-t (egységes szociális hozzájárulás – a szerk.). Jövedelmeiket nyilvántartják, és általában nem jogosultak szubvencióra, mert ők „fehéren” dolgoznak, eltartják a költségvetési dolgozókat, a nyugdíjasokat és magukat is. Aki viszont külföldön dolgozik, átutalja ide a pénzét. Ezek az összegek konkrét háztartásokba kerülnek” – jelezte a miniszter.

Szavai szerint ezt a pénzt szintén természetes személyek jövedelmeként kellene kezelni. Rámutatott, kérték az érintetteket, hogy vallják be ezeket a jövedelmeiket, mégsem lettek feltüntetve a szubvencióért folyamodók bevallásaiban.

Később a szociálpolitikai miniszter pontosított: nem a megadóztatásuk végett van szükség a külföldön dolgozó ukránok jövedelmének bevallására – hiszen az kettős adóztatás volna azok esetében, akik a határon túl is fizetnek adót –, hanem azért, hogy pontosan ki tudják számítani az őket, hozzátartozóikat megillető szubvenció összegét.

„Ami azokat illeti, akik külföldről jutnak jövedelemhez, általában nem vallják be ezt, amikor szubvencióért folyamodnak. Ennek eredményeként nagyobb összegű szubvenciót ítélnek meg számukra, mint amennyi megilletné őket, ha becsületesen bevallják a jövedelmeiket. Az életnek ezt az ünnepét mi fizetjük meg önökkel, azok, akik Ukrajnában élnek és fizetnek adót” – állította a szociálpolitikai miniszter.

A tárcavezető szerint évente mintegy 6,5 milliárd dollárt utalnak haza Ukrajnába a vendégmunkások. Az ország lakosságának mintegy 44%-a részesül valamilyen formában szociális támogatásban.

(strana.ua/Kárpátalja)