A parlament jóváhagyta a jövő évi költségvetést

2018. november 23., 16:34

A Legfelső Tanács a péntek hajnali órákban második olvasatban is elfogadta az ország 2019. évi költségvetését – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A dokumentumra 240 képviselő szavazott igennel a 450 fős testületben.

Okszana Markarova pénzügyminiszter a képviselők előtt jelezte, reális és kiegyensúlyozott volt az általuk szeptemberben benyújtott költségvetési tervezet, s a dokumentum előkészítése során a második olvasatban való tárgyalásra a legnagyobb kihívást az egyensúly megőrzése jelentette. Az illetékes parlamenti bizottságokkal folytatott munka során a költségvetés bevételi oldala 18 milliárd hrivnyával nőtt, s ugyanennyivel nőttek a kiadások is – tette hozzá.

A prioritások változatlanok maradtak, mutatott rá, ezek a honvédelem és a biztonság, valamint az oktatási, egészségügyi és a decentralizációs reformok folytatása, továbbá a szociális kiadások biztosítása.

Az időben elfogadott költségvetés a stabilitás jele mind az ukrán üzleti élet és ipar, mind a nemzetközi partnerek számára – jelezte Volodimir Hrojszman miniszterelnök. Szerinte a 2019-es az országépítés költségvetése. Ismertetve a büdzsét a miniszterelnök arról beszélt, a kormány célja hosszabb távon a gazdaság fejlesztése, az 5–7%-os gazdasági növekedés elérése. Ehhez 10% alatti inflációt terveznek.

Jövőre viszont 3%-os GDP-növekedés szerepel a tervek között 7,4%-os infláció mellett. Az UNIAN hozzáteszi, a költségvetés 29,4 hrivnyás dollárárfolyammal számol 2019-ben.

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)