Szlovák házelnök az azovi incidensről: Ukrajna már becsapott bennünket a „halott” újságíróval

2018. november 28., 17:44

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője, a szlovák parlament elnöke úgy véli, hogy az ukrán hatóságok elleplezhetik az igazságot a november 25-én az azovi–kercsi vizeken történtekkel kapcsolatban – írja a Jevropejszka Pravda az SNS sajtószolgálata nyomán.

A szlovák házelnök szerint ezt a konfliktust „hideg fejjel” kell megoldani, „s nem ujjal mutogatva, amíg ismertté nem válik, hogyan történt ez”.

„Számunkra nagyon veszélyes, ha fokozódik a feszültség. De ugyanolyan veszélyes számunkra egyik napról a másikra, a médiából vett cikkek alapján nyilatkozni” – közölte Andrej Danko.

„Nem az az ember vagyok, aki bízik Porosenkóban. Ismét csak híradások szerint, Ukrajna becsapott a halott újságíróval (Arkagyij Babcsenko újságírónak az ukrán hatóságok által megrendezett haláláról van szó – a szerk.). Higgadtan szemügyre kell vennünk az eseményeket és a tényeket, de valójában félek, hogy egyes emberek megint csak játszadoztak velünk. Ne követeljenek tőlünk azonnali ítélkezést és ne követeljenek tőlünk milliónyi szankciót, az Ukrajna és Oroszország közötti béke a fontos” – jelentette ki.

Danko az Azovi-tengeren történtekkel kapcsolatban emlékeztetett a közelgő ukrajnai elnökválasztásra.

„Figyelembe kell venni a konkrét ukrajnai helyzetet is, nem minden fehér vagy fekete. Imádkozunk, hogy ez a konfliktus mielőbb véget érjen diplomáciai eszközökkel. A szankciók azonban nem hatékonyak. Szlovákiának ragaszkodnia kell egy olyan nyomásgyakorláshoz, hogy mindkét fél asztalhoz üljön, és oldja meg a helyzetet hadiállapot nélkül” – közölte Danko.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrnaszádjai vasárnap tüzet nyitottak az ukrán haditengerészet hajóira.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)