Second hand: Ukrajna világviszonylatban is jelentős importőr

2018. november 30., 15:26

Ukrajna 2017-ben a harmadik helyet foglalta el világviszonylatban a second hand importjának szintjét tekintve – jelentette a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata Tetjana Izovitra, az Ukrlehprom Könnyűipari Vállalatok Egyesülése vezérigazgatójára hivatkozva.

Izovit tájékoztatása szerint Ukrajnában a könnyűipari késztermékek importjának 54%-át teszi ki a second hand, ami 45 ezer munkahely elvesztésével egyenértékű. Ráadásul az országban senki nem ellenőrzi ezeknek a termékeknek a minőségét. Ugyancsak gyakori, hogy új termékeket hoznak be az országba használtként feltüntetve, miáltal az ukrán gyártók elveszítik versenyelőnyüket.

Ukrajnánál több second handet csupán Pakisztán és Malajzia importál. Az első tíz közé tartozik még e tekintetben Oroszország, Kamerun, Guatemala, Kenya, India és Tunézia.

A DT emlékeztet, hogy 2013-ban a kijevi parlament megkísérelte korlátozni a second hand ukrajnai importját. A kormány már akkoriban vizsgálta, milyen legális módszerekkel lehetne korlátozni a behozatalt, miután az importtilalom elképzelése tömeges tiltakozásokhoz vezetett, ráadásul a second hand importjának tilalma ellentétes az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodással. Ezért felmerült az úgynevezett entry price (belépési, vagy behozatali ár) bevezetése az ilyen árura.

(zn.ua/Kárpátalja)