Porosenko az ukrán–orosz barátsági szerződés megszüntetését javasolja

2018. december 3., 14:16

Petro Porosenko ukrán elnök törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé hétfőn az ukrán–orosz barátsági szerződés megszüntetéséről – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az elnök azt kérte, hogy az előterjesztést a parlament sürgősséggel tárgyalja. Az Ukrajinszka Pravda megjegyezte, hogy a törvényjavaslat szövege egyelőre nem elérhető a parlament honlapján.

Szeptember 24-én Oroszország hivatalos jegyzéket kapott Ukrajnától, amelyben Kijev arról tájékoztatta Moszkvát, hogy nem kívánja meghosszabbítani az ukrán–orosz barátsági szerződést – emlékeztetett a hírportál. Porosenko szeptember 17-én írt alá erről rendeletet a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács határozata alapján, a rendelet szeptember 19-én lépett hatályba.

Az Ukrajna és Oroszország közötti barátságról, együttműködésről és partnerségről szóló szerződést 1997. május 31-én írták alá Kijevben a két ország akkori államfői, Leonyid Kucsma ukrán és Borisz Jelcin orosz elnök. Az ukrán parlament 1998. január 14-én, az orosz Állami Duma 1998. december 25-én ratifikálta, 1999. április 1-jén lépett életbe. A szerződés tíz évre szól, és automatikusan meghosszabbodik a következő tíz évre, amennyiben ezt egyik fél sem ellenzi.

A szerződésnek eszerint hivatalosan 2019. április 1-jéig kell működnie – mutatott rá az Ukrajinszka Pravda.

(MTI)