Ukrajnában egy hét alatt 74 autót vámoltak el

2018. december 3., 12:35

Ukrajnában az új szabályozás bevezetése, azaz november 25. óta eltelt egy hét alatt 74 külföldi rendszámú, az ország vámterületére ideiglenes tranzit módban behozott gépkocsit vámoltak el – jelentette a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata Natalija Neprjahinára, az Állami Fiskális Szolgálat (DFSZ) szóvivőjére hivatkozva.

Neprjahina elmondása szerint a legtöbb járművet – ötvenötöt – a Csernyivci megyei vámhivataloknál vámolták el. A költségvetésbe e gépkocsik után 4,675 millió hrivnya folyt be, ezen belül 119 ezer hrivnya bírság, melyet a tranzitcélú behozatal szabályainak megsértése miatt róttak ki a külföldi rendszámú autók tulajdonosaira járműveik elvámolásakor.
A DT emlékeztet, hogy Ukrajnában november 25-én léptek hatályba a 8487. és 8488. számú jogszabályok a személygépkocsik elvámolásának rendjéről, illetve a külföldi rendszámú járművek ukrajnai felhasználására vonatkozó szabályok szigorításáról.
Ugyanakkor néhány nappal korábban a mukachevo.net arról számolt be, hogy az Asztély–Beregsurány határátkelő magyar oldalán, a határtól alig néhány száz méterre, egyre nő a tulajdonosaik által sorsukra hagyott gépkocsik száma. Többségük magyar vagy lengyel, esetleg német rendszámú. Általában néhány napra hagyják ott járműveiket tulajdonosaik, például, ha nincsenek rendben az okmányok. Vannak azonban olyan gépkocsik, amelyek már évek óta ott állnak. Némelyiken jól látható a fosztogatók, illetve a vandálok keze nyoma: betört szélvédő, hiányzó kerekek, helyéből kitépett műszerfal stb.
A helybéliek elbeszélése szerint a határt járók évek óta használják a területet amolyan illegális gépkocsiparkolóként. Az utóbbi napokban azonban az otthagyott gépkocsik száma megközelítette a százat. Nem kizárt, hogy a jelenség a külföldi rendszámú autók ukrajnai behozatalára vonatkozó jogszabályok változásával van összefüggésben.

(zn.ua/mukachevo.net/Kárpátalja)