Botrány a szülészeten: császármetszés közben eltörték a csecsemő lábát

2018. december 6., 21:12

A felháborító eset az Ilosvai Járási Kórház szülészeti osztályán történt.

Marina Csobaljt hétfőn hajnalban szállították kórházba. A várandós nőnek idő előtt elfolyt a magzatvize és a magzat méhen belüli elhelyezkedése teljes medencevégű (teljes farfekvéses – ilyenkor a baba lábbal előrefelé születik meg) volt. Ilyen fekvés esetében (főképpen az első terhesség alkalmával) a szülészorvosok császármetszést javasolnak. Az orvosi konzílium Ilosván is kockázatosnak ítélte meg a természetes szülést, ezért császármetszést hajtottak végre.

A műtét után mintegy két órával a hozzátartozók észrevették, hogy a csecsemő egyik lába megduzzadt és nem mozgatja azt. Az ügyeletes gyermekorvos megvizsgálta és bandázst helyeztek rá, de a röntgenvizsgálat törést mutatott. Az újszülöttet azonnal Munkácsra szállították a megyei kórház intenzív osztályára, ahol azóta inkubátorban tartják közepesen súlyos állapotban. A szülők néhány hétig nem vihetik haza. Azt nem lehet tudni, hogy maradandó sérülést szenvedett-e.

A család az orvosokat hibáztatja. Az anya állítja, hogy a szülést megelőzően sem a magzat méhen belüli károsodásáról, sem egyéb sérülésekről nem tájékoztatták őt, ezért úgy véli, a műtét közben törhették el a csecsemő lábát.

Az Ilosvai Járási Kórház szülészeti osztályának vezetője azt állítja, hogy vele született a sérülés. A szülészeten vizsgálatot indítottak, hogy orvosi műhiba történt-e.

(uzhgorod.net.ua/RV)