Lassan indul be a külföldi rendszámú autók vámkezelése

2018. december 7., 18:59

A pénteki állapot szerint 33 olyan külföldi rendszámú autót vámkezeltek a kárpátaljai vámosok, amelyeknek tulajdonosai megfizették a 8500 hrivnyás bírságot – jelentette a mukachevo.net az Állami Fiskális Szolgálat tájékoztatása nyomán.

A kárpátaljai vámhatóság összesen 322 importból származó járművet vámkezelt a gépkocsik behozatalára vonatkozó új szabályozás életbelépése, azaz november 25. óta. E járművek után 21,9 millió hrivnya folyt be a költségvetésbe.

Ami azokat az autókat illeti, amelyek az ukrajnai tartózkodási időt túllépve közlekedtek mostanáig Kárpátalján, eddig 33 külföldi rendszámú gépkocsit vámoltak el. Azaz 33 ilyen jármű tulajdonosai nyújtották be a vámkezeléshez szükséges dokumentumokat, illetve fizették meg a tartózkodási idő túllépéséért kiszabott 8500 hrivnya bírságot.

A mukachevo.net felidézi, hogy négy nappal korábban, a december 3-i állapot szerint még csupán kilenc autót vámkezeltek. A leggyakrabban behozott járműtípus a hét eleji helyzet szerint a Skoda és a Volkswagen volt. A szakértők ugyanakkor több tízezerre teszik az ország területén közlekedő külföldi rendszámú, rendezetlen helyzetű gépkocsik számát.

A portál emlékeztet, hogy az ukrán–magyar határ magyar oldalán, Beregsuránynál egyre több a magára hagyott külföldi rendszámú autó az út szélén, némelyiket kifosztják, alkatrészeire szedik a tolvajok.

(mukachevo.net/Kárpátalja)