Vasárnap indul a Munkács–Budapest vonatjárat

2018. december 8., 13:14

Vasárnap, december 9-én indul útjára az első szerelvény a Munkács–Budapest járaton – jelentette be a Facebook közösségi oldalon Jevhen Kravcov, az Ukrzaliznicja állami vasúttársaság vezérigazgatója, akit a Jevropejszka Pravda idéz.

A Munkács–Budapest vonat naponta közlekedik majd, átszállás nélkül. Az út a két végállomás között „közel hat órát” vesz igénybe. A menetjegy ára közel 23 euró lesz. Kravcov a járat menetrendjét is közzétette a világhálón.

Az európai szabványú vágányon közlekedő gördülőállomány a Magyar Államvasutak tulajdona. Kravcov ugyanakkor közölte, Ukrajna külön peront épített a szerelvény fogadására, kijavította a vágányt, továbbá a jelző- és kommunikációs eszközöket.

Az Ukrzaliznicja vezérigazgatója a járat előnyei között említette, hogy az átállás kiküszöbölésével az ukrán és a keskenyebb európai szabványú vágány között időt takarítanak meg.

Hozzátette, az Ukrzaliznicjának „nagy tervei” vannak Munkáccsal: „Fejlesztenünk kell ott a vasúti összeköttetést Ukrajna valamennyi régiójával, és az EU-ba közlekedő vonatok hálózatának kialakítása lehetővé teszi egy jelentős csomópont kialakítását az ilyen szállítások számára”.

Ezenkívül, jelezte Kravcov, az Ukrzaliznicja tárgyalásokat folytat a csehországi és szlovákiai kollégákkal egy prágai járat elindításáról.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)