Porosenko az ukrán ortodox egyház vezetőjének segítségét kérte a tengerészek kiszabadításában

2018. december 9., 15:23

Petro Porosenko ukrán elnök Onufrijhoz, az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű „szárnyának” vezetőjéhez fordult azzal a kéréssel, hogy járjon közben az orosz félnél a Kercsi-szoros közelében történt támadásban elfogott és letartóztatott ukrán haditengerészek kiszabadítása érdekében – hozta nyilvánosságra vasárnap az elnök sajtószolgálata.

Porosenko a közlemény szerint egy tévéinterjúban indokolva lépését kijelentette, hogy nem hagy ki semmilyen lehetőséget, ami a katonákat hazajuttathatja. „Imádkozunk, és reménykedünk, hogy ez mihamarabb megtörténik” – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy rögtön, amint értesült az ukrán hadihajókat ért támadásról, telefonon kapcsolatba akart lépni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és „magyarázatot kérni tőle az orosz fegyveres erők tettére”. „Putyin kerüli a beszélgetést (velem)” – jegyezte meg.

A Kreml magyarázata szerint azért nem hajlandó Putyin ukrán partnerével telefonon tárgyalni a Kercsi-szorosnál történtekről, mert „nem kíván részt venni Porosenko választási kampányában”, Ukrajnában ugyanis jövő márciusban lesz a soron következő elnökválasztás.

Onufrij metropolita és az általa vezetett ukrán ortodox egyház, valamint Petro Porosenko elnök között nem felhőtlen a viszony, hiszen előbbi ellenzi az államfő által szorgalmazott önálló nemzeti ukrán ortodox egyház létrejöttét. Jelenleg Ukrajnában három ortodox egyházi szervezet működik. Az Onufrij vezette egyház az orosz ortodox egyház joghatóságát ismeri el. Az ukrán ortodox egyházból 1992-ben szakadt ki Filaret pátriárka vezetésével egy csoport, már akkor azzal az igénnyel, hogy Ukrajnának Oroszországtól független, saját nemzeti ortodox egyháza legyen. Moszkva nem ismeri el ennek az egyháznak a függetlenségét, szakadárnak tekinti. A harmadik és legkisebb az úgynevezett autokefál ortodox egyház, amelyet Moszkva szintén szakadárnak tekint. 

A tervek szerint december 15-én a kijevi Sofia székesegyházban készülnek megtartani az egyházegyesítő gyűlést, amelyen meg kell választaniuk az egyesített egyház új vezetőjét, akinek a konstantinápolyi egyetemes pátriárka majd átnyújtja a tomoszt, vagyis az egyház autokefáliáját (önállóságát) kimondó okiratot, amivel hivatalosan létrejön a független, egységes nemzeti egyház. A moszkvai patriarchátus azonban továbbra is ellenzi, hogy püspökei részt vegyenek a gyűlésen.

A múlt héten az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a moszkvai patriarchátushoz tartozó több papnál – köztük a kijevi Pecserszka Lavra kolostor- és templomkomplexum vezetőjénél – házkutatást tartott, sajtóhírek szerint találtak is egyeseknél vallási gyűlöletkeltésre alkalmas brosúrákat.

(MTI)