Egészségügyi szűrést végzett a Katolikus Karitász orvosmissziója Munkácson

2018. december 10., 13:14

Mintegy száz gyermek szemészeti, fogászati és ortopédiai szűrővizsgálatát, valamint csaknem ötven felnőtt egészségügyi szűrését végezte el a Katolikus Karitász orvosmissziója a hétvégén Munkácson.

László, a misszió vezetője hétfőn az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában az idei utolsó orvosmisszióról beszámolva azt mondta, 27 gyermeknek szemüveget, 46-nak pedig gyógyászati segédeszközt írtak fel.
Öt felnőttnél magas vércukrot, nyolcnál pedig magas vérnyomást diagnosztizáltak - tette hozzá.
Kiemelte, ez azt mutatja, hogy a határon túl élő magyarok – akiknél nincs iskolaorvosi, körzeti orvosi hálózat vagy az ellátás csak fizetéssel vehető igénybe – rászorulnak az orvosi ellátásra.
Kitért arra is, nincs védőnői szolgálat sem, és mivel nem vizsgálják és nem tájékoztatják a kismamákat, kétezer gyermekből tizennégynek veleszületett vagy elhanyagolt csípőficama van.
2019 végére minden kismamának babacsomagot adnak, tájékoztató előadásokat tartanak, és három centrumban védőnőket képeznek ki, ahová bármilyen panasszal fordulhatnak, és a baba állapotáról is információt kérhetnek – tudatta Vojcek László.
Hozzátette, ehhez a műszereket a Katolikus Karitász és adományvonalon keresztül a magyar nép biztosítja.

(MTI)