Illegális kőkitermelés Kárpátalján

2018. december 10., 11:00

Megyénk területén nagy mennyiségben fordul elő andezit kő. Ezt ki is használják a leleményes helyiek.

Az emberek haszonszerzési céllal hatalmas mennyiségű andezitet termelnek ki, s ezzel jelentős károkat okoznak. Kitermelés közben egész erdők pusztulnak ki. A legnagyobb kitermelőhelyek az Ilosvai járás területén vannak. A helyi lakosok évszaktól függetlenül mindennap terméskő kitermelésével foglalkoznak, ami persze nehéz és veszélyes munka. Ezt azzal magyarázzák, hogy nincs más pénzszerzési lehetőség. A családok többsége ebből az illegális és környezetkárosító munkából él.

Érdekes módon sem az ökológiai, sem a belügyminisztérium munkatársai nem foglalkoznak a kérdéssel. Egyetlen szolgálat sem tartja számon, hol, mennyi andezitet termelnek ki engedély nélkül és ezzel milyen károkat okoznak a természetben, illetve milyen bevételtől esik el az állami büdzsé.

Idén 91 esetben jegyzőkönyveztek erdőkárosítást. A pénzbírság összege viszont nevetséges: 170 hrivnya. A törvénytelen andezitkitermelést nehéz bizonyítani, idén csupán 4 bűnvádi eljárást indított a rendőrség, de mostanáig egy személyt sem büntettek meg.

A vállalkozás pedig virágzik: egy köbméter andezit kő 800–2500 hrivnyába kerül formától és vastagságtól függően.

(zak-kor.net/RV)