Büntetni fogják azokat az igazgatókat, akik nem értesítik a rendőrséget az oktatási intézményben történő megfélemlítésekről

2018. december 22., 11:28

Kárpátalján büntetni fogják azokat az iskolaigazgatókat, akik nem értesítik a rendőrséget az oktatási intézményben történő megfélemlítésekről (bullyingról). A büntetés az adózatlan minimális jövedelem 50–100-szorosa vagy 20–40 óra közmunka lesz.

A büntetés nem kerüli el a 14–26 év közöttieket sem, akik megfélemlítették társaikat. Szüleik büntetése szintén az adózatlan minimális jövedelem 50–100-szorosa vagy 20–40 óra közmunka lesz.

Az információk szerint az ukrajnai iskolákban tanuló gyerekek 40%-a megfélemlített. A megfélemlítés (angol szóval bullying hasonló értelemben használatos még: terrorizálás, zsarnokoskodás, erőszakoskodás, kegyetlenkedés, megalázás, gyötrés, zaklatás, szekálás, szívatás, szadizás, kötekedés) a bántalmazás egy fajtája. Olyan ismétlődő viselkedést jelent, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani vagy megerősíteni, ezáltal megszüntetve az „erőegyensúlyt”. Ez a felborult erőegyensúly egyaránt jelenthet társas és/vagy fizikai befolyást.

A törvénytervezet hatályba lépéséhez már csak Petro Porosenko elnök aláírása szükséges.

(0312.ua/wikipedia.com/VV)