„Ajándékozz egy cipősdoboznyi szeretetet!”

2018. december 26., 19:04

Ezzel a mottóval került megrendezésre Ungváron a Kiskalácsom-Nagykarácsony Jótékonysági Cipősdoboz elnevezésű akció, melynek lapunk is a médiapartnere volt.

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) és a Momentum Doctorandus (MD) civil szervezetek idén is csatlakoznak a Pulzus FM ajándékgyűjtési akciójához. A diákszervezet ötödik alkalommal vett részt a kilencedik éve megrendezésre került adakozási mozgalomban. Akciójukat támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézete. Pár héttel korábban minden lehetséges hírfelüleleten meghirdették a gyűjtést, különböző intézményeket, cégeket kerestek fel, és arra szólították fel a szervezetek, vállalatok munkatársait, hogy támogassák a kezdeményezést és gyűjtsenek cipősdoboznyi ajándékot (édességet, játékokat, tanszereket, ruhákat stb.), hogy ezzel is szebbé tegyék a Kárpátalja árvaházaiban élő és a szegényebb sorsban lévő családokban nevelkedő gyermekek ünnepét. A kiskorúaknak szánt jótékonysági felajánlásokat konkrét korú és nemű gyereknek címezve december 21-ig a diákszervezet irodájában várták.

Majd az akció napján Ungváron a Bábszínház téren található sátrakban fogadták a csomagokat. A nap folyamán a társszervezők önkéntesei, Baranyi Gyula és Jaró Viktória, a haranglábi TRIÓ kereskedelem nagy összegű felajánlásából meleg teát és mézeskalácsot, valamint almát osztottak a helyszínen. Az Ungvári Szent Gellért és Szent György Ungvári Katolikus Kollégium nem csak ajándékokkal járult hozzá az akcióhoz, de idén is lehetőséget biztosítottak a teafőzéshez és eszközökkel segítették a munkát. A sátrakat a Szluczky-Mészáros Éva, a megyei könyvtár magyar és idegen nyelvű osztályának vezetője által készített hópelyhekkel tették hangulatosabbá.

Az idén kiemelkedő volt az ungváriak figyelme. Kellemes meglepetésként érte a szervezőket, hogy a kellemetlen időjárás ellenére a nap folyamán sokan meglátogatták sátraikat, és folyamatosan hozták az ajándékokat.

De az Ungvári Nemzeti Egyetem diákjaiból toborzott önkéntesek szívesen segítettek elhozni az elkészített cipősdoboznyi ajándékokat más helyszínről is. Így történt azzal a 31 doboznyi ajándékcsomaggal is, amelyet Magyarország Ungvári Főkonzulátusának munkatársai gyűjtöttek össze. Az ajándékokat Kuti László első beosztott konzul adta át Bence Norbertnek, a KMDFKSZ elnökének és lelkes csapatának. A második alkalommal csatlakozó MD tagjai tisztálkodási szerekből és édességekből állítottak össze csomagokat. A Kárpáti Igaz Szó munkatársai több mint egy tucat ajándékkal járultak hozzá. Az Ungvári 4. Számú Kollégium magyar diákjai számos dobozt gyűjtöttek. Az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola, valamint az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium tanárai és tanulói is aktívan kivették részüket az adakozásból, a két tanintézmény mintegy 200 ajándékcsomagot gyűjtött.

Említésre érdemesek az egyéni hozzájárulások is: Berki Norbert, Riskó Lóránd és Iván Adrienn mintegy 20 édességcsomagot ajánlott fel. Györke Ákos volt elnökségi tag és munkatársai úgyszintén mintegy 20 ajándékot biztosítottak. Bogáthy Boglárka tiszteletbeli elnök és az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ munkatársai szintén sok cipősdobozt töltöttek meg.

Az alapos szervezésnek és a lelkes munkának meglett az eredménye: összesen több mint 500 cipősdoboznyi ajándékkal tudtak hozzájárulni ahhoz, hogy megyeszerte szebb legyen a gyerekek karácsonya. Így sikerült megduplázni a tavalyi gyűjtési akció eredményét.

(RV)