Vinnicjában a moszkvai patriarchátus fennhatóságát elismerő pap ledöntötte a templomkupolát tiltakozása jeléül

2019. január 8., 14:07

Vinnicjában Viktor Parandjuk pravoszláv lelkész (UPC MP) ledöntötte annak a templomnak a kupoláját, amelyben mostanáig szolgált – jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP).

Az UP idézi a Novini Vinnicji helyi portált, amely azt írja, a templom egy belügyi szakiskola területén áll. Tettét Parandjuk azzal indokolta, hogy „kilakoltatják” őt az intézmény területéről. Elmondta, az egyházközség 15 éven át dolgozott azon, hogy kupolát emeljen az épületre, most pedig lebontották, mert megtagadják az áttérést az Ukrán Pravoszláv Egyházba (PCU).

A helyiségbérleti szerződés felbontását és az intézményi helyiségben istentiszteletek tartásáról az egyházmegyével kötött megállapodás felmondását a belügyi oktatási intézmény vezetői kezdeményezték.

A helyi portál szerint a lelkész „nyíltan oroszbarát álláspontjáról és a PCU-val szembeni agresszivitásáról” vált ismertté a városban. Az önálló ukrán egyházat létrehozó „Egyesítési Tanácskozásig” igyekezett nyomást gyakorolni a kormányzó püspökre, megvádolta őt, és „ellenzéket” toborzott. Továbbra is ellenállásra buzdítja, lázítja a híveket, téves információkat terjeszt az „állítólagos templomfoglalásokról” – teszi hozzá a Novini Vinnicji.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)