The Economist: Ukrajna „hibrid” rendszer

2019. január 11., 16:34

A világon 2018-ban megtorpant a demokrácia visszaszorulása. Az elmúlt években Ukrajnában is javult valamelyest a helyzet, azonban akadnak gondok – legalábbis erre utal a The Economist Intelligence Unit demokráciaindexe, amelyről az UNIAN hírügynökség számol be.

Az index összeállítói 167 országban értékelték a demokrácia helyzetét hatvan szempont alapján, öt fő kategória mentén: választási folyamat és pluralizmus, a kormány működése, a politikai életben való részvétel, a demokratikus politikai kultúra és a polgári szabadságjogok. E kritériumok értékelése alapján pontozták az országokat. A 0 és 4 pont közötti eredményt elért államokat az index összeállítói tekintélyelvűekként jellemzik, 4 és 6 pont között hibrid országokról beszélnek, a 6–8 pontos eredményt felmutatók gyenge demokráciáknak minősülnek, s csak a 8–10 pontos eredményt elérő országok tekinthetők szerintük teljes értékű demokráciáknak. Ukrajna a The Economist Intelligence Unit demokráciaindex összeállítóitól 2018-ban 5,69 pontot kapott, amivel a hibrid rendszerek közé sorolták.

Figyelemre méltó, hogy az ország 2006–2010 között még a „gyenge demokráciák” közé tartozott. Ezt követően, Viktor Janukovics elnöksége idején ereszkedett egy kategóriával lejjebb. A legrosszabb mutatót, 5,42 pontot, 2014-ben érte el Ukrajna. Az azóta eltelt években valamelyest javult az ország demokráciaindexe, de nem annyival, hogy visszatérhetett volna legalább a „gyenge demokráciák” táborába.

A The Economist arra a következtetésre jutott, hogy a világon mindössze az emberek 4,5%-a él teljességgel demokratikus országokban. Ugyanakkor a globális demokráciamutató tavaly stabilizálódott, ami először fordult elő az elmúlt három évben. Csupán 42 országban csökkent az index, holott 2017-ben még 89 országban volt megfigyelhető a demokrácia visszaszorulása. Ezzel szemben tavaly 48 országban még javult is a helyzet.

(unian.ua/Kárpátalja)