44 kárpátaljai alsós tanító eshet át idén a szertifikáción

2019. január 18., 11:25

Az idén próbajelleggel bevezetett szertifikációra január 15-től lehet jelentkezni az Ukrán Oktatásminőség-ellenőrzési Központ (UCOJaO) weboldalán – jelentette a mukachevo.net.

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium tájékoztatása szerint a 3792 alsós tanító közül 44-nek kell átesnie a szertifikáción. A jelentkezés február 1-ig tart.

A szertifikáció során egyebek mellett értékelik a résztvevők szakmai kompetenciáját munkájuk gyakorlati tapasztalatainak tanulmányozásával, ami az UCOJaO-nak, illetve regionális szerveinek lesz a feladata. Ezenkívül a résztvevőknek maguknak is értékelniük kell saját pedagógiai készségeiket, illetve szakmai ismereteiket és készségeiket független tesztelés útján szintén mérik majd. Emellett a tanítónak a szülők írásos beleegyezésével videóra kell rögzítenie egy tanórát.

A szertifikáció sikere esetén a pedagógus 20%-os bérkiegészítésre számíthat, amelyet 2020-tól fognak folyósítani.

A Kárpátalja korábban arról írt, hogy az oktatási tárca minap levélben szólította fel a megyei oktatási főosztályokat, tartózkodjanak mindentől, amit nyomásgyakorlásként, kényszerként, ösztönzésként vagy akár kérésként lehetne értelmezni a pedagógusok szempontjából az oktatók úgynevezett szertifikációját illetően.

(mukachevo.net/Kárpátalja)