Belügyminisztérium: az elnökjelöltek többségének kampányanyagai törvénytelenek

2019. január 19., 14:39

Az elnökjelöltek többsége törvénytelenül állítja elő és terjeszti a propagandatermékeit – írja a Facebook közösségi oldalon Arszen Avakov ukrán belügyminiszter, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

Mint fogalmazott, a bűnüldöző szervekhez számos bejelentés érkezett olyan kampányanyagok kihelyezéséről a hirdetőtáblákra és olyan nyomtatott termékek terjesztéséről, melyeket nem a bejegyzett elnökjelölt választási alapjának számláiról finanszíroztak.

„Aláhúzom: a jelölt teljes választási propagandáját a választási alap speciális számlájáról kell fizetni, és egyértelmű tájékoztatást kell tartalmaznia a példányszámról, a gyártóról és a kiadásért felelős személyről. Ha sérülnek ezek a feltételek, az ilyen kampányanyagokat el kell távolítani, az elkövetőket pedig meg kell büntetni a törvény szerint” – írta Avakov.

Hangsúlyozta, hogy a január 18. esti állapot szerint a Központi Választási Bizottság (CVK) csak két elnökjelölt, Andrij Szadovij és Ihor Sevcsenko esetében rendelkezett információval a választási alapok számláinak megnyitásáról.

„Sajnos napjainkban mindenki láthatja a városok utcáin számos jelölt óriásplakátjait és city lightjait, melyek kihelyezését nem a jelölt választási alapjából finanszíroztak. Hiszen, mint jeleztem, az alapokat csak ketten hozták létre, miközben az utcákon, az interneten, a nyomtatott sajtóban hirdetett jelöltek tíznél is többen vannak” – állapította meg a tárcavezető.

Hasonlóan járnak el azok a politikusok is, akik nyilvánosan bejelentették az indulásukat az elnökválasztáson, de még nem jegyeztették be magukat a megállapított eljárásnak megfelelően a CVK-ban – jelezte a belügyminiszter Jurij Bojko, Petro Porosenko, Julija Timosenko, Ilja Kiva, Olekszandr Vilkul nevét említve meg ennek kapcsán.

Avakov kijelentette, hogy ez „a törvény súlyos megsértése”, és a befejezett vizsgálatok alapján hamarosan reagálni fognak minden ilyen esetre, szankciókat foganatosítanak.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)