Timosenko hivatalosan is pártja államfőjelöltje lett a márciusi elnökválasztásra

2019. január 22., 16:47

Julija Timosenko pártelnököt indítja államfőjelöltjeként pártja, a Batykivscsina (Haza) a március 31-i ukrajnai elnökválasztáson – így döntött a párt kedden Kijevben tartott kongresszusán.

A döntést a jelenlévők egyhangúlag hozták meg.

A kongresszuson „váratlan vendégként” feltűnt Filaret, az új autokefál, azaz önálló ukrán ortodox egyház tiszteletbeli pátriárkája, aki beszédében köszönetet mondott mások mellett Timosenko választási vetélytársának, Petro Porosenko hivatalban lévő elnöknek azért, hogy az egyház megkapta az autokefál státust. „Ez nem beavatkozás az egyház ügyeibe, hanem gondoskodás... Az szeretném, ha az Önök pártja szintén hozzájárulna az ukrán nép egységéhez annak érdekében, hogy szabadok legyünk” – fogalmazott Filaret.

A gyűlésen jelen volt Leonyid Kravcsuk, a független Ukrajna első államfője is, aki beszédét az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint rögtön Timosenko méltatásával kezdte, mondván, hogy nem egyszerűen új elnököt, hanem új kurzust választanak majd az emberek az országban.

A rendezvényen bejátszották azt a videoüzenetet is, amelyben Miheil Szaakasvili volt Odessza megyei kormányzó, egykori grúz elnök támogatásáról biztosította Timosenkót.

A pártelnök beszédében ígéretet tett arra, hogy államfőként olyan intézkedéseket hoz majd, amelyek segítenek hazatérni a megélhetés miatt külföldre költözött ukránoknak, mert kényelmesebbé teszi az életüket Ukrajnában. Ígéretet tett továbbá arra is, hogy ha hivatalba lépése után az első száz napban nem sikerül eredményt felmutatnia, akkor lemond a posztjáról.

„Mindent megteszünk azért, hogy a mi új kurzusunk ott legyen minden házban. Higgyék el, a mi pártunk elmegy minden házhoz, minden faluba” – hangoztatta.

A kongresszust „hiszek Ukrajnában” jelmondat alatt Ukrajna egységének nemzeti ünnepnapján tartotta meg a Batykivscsina párt.

Előző nap a választások másik favoritja – a népszerűségi listákon Timosenko mögé már a második helyre, Porosenkót megelőzve feljutott – Volodimir Zelenszkij komikus színész, producer köré szerveződött Szluha Narodu (A Nép Szolgája) nevű párt tartotta meg informális keretek közötti gyűlését, amelyen a showmant egyhangúlag megválasztották elnökjelöltjüknek. A párt arról az eddig két évadot megélt népszerű komédiasorozatról kapta a nevét, amelynek főszerepét Zelenszkij játssza, és amelyben egy hétköznapi, elveihez ragaszkodó történelemtanárt alakít, aki mindenki meglepetésére megnyeri az elnökválasztást. Zelenszkij egyébként szilveszter éjszakáján showműsorát félbeszakítva pontban éjfélkor jelentette be, hogy elindul az elnökválasztáson.

Hivatalosan egyébként Timosenko és Zelenszkij is csak akkor válnak elnökjelöltekké, ha a központi választási bizottság is regisztrálja őket a szükséges dokumentumok benyújtása után, amire a jelölteknek február 3-ig van lehetőségük.

(MTI)