Kijev a külföldi választási megfigyelők alapos megválogatását kéri az orosz beavatkozás veszélye miatt

2019. január 23., 15:19

Az ukrán központi választási bizottság arra kéri a külföldi országokat és a nemzetközi szervezeteket, hogy az orosz beavatkozás veszélye miatt figyelmesen válogassák meg, kiket küldenek megfigyelőként a március 31-i ukrajnai elnökválasztásra – írta szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál, a testület sajtóközleményére hivatkozva.

A választási bizottság közleményében felhívta azoknak az államoknak és nemzetközi szervezeteknek a figyelmét, amelyek megfigyelőket szándékoznak küldeni a választási folyamat nyomon követésére az országba, hogy Ukrajna Oroszországot agresszor, megszálló államnak tekinti. Figyelmeztetett a testület továbbá arra, hogy büntetőjogi felelősségre vonás terheli azokat, akik az államnak való károkozás céljából utaznak be Ukrajnába, továbbá az agresszor állam fegyveres erőinek vagy más erőszakszervezeteinek képviselőit, ha nem a határállomásokon lépnek be vagy hamis iratokat használnak.

A testület hozzáfűzte: azért emlékeztetett minderre, hogy „minimalizálja a választások lebonyolításába történő orosz beavatkozás kockázatait és veszélyeit”.

A közleményt azután adta ki a választási bizottság, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter múlt pénteken Heiko Maas német külügyminiszterrel tartott közös moszkvai sajtótájékoztatóján azt állította: Oroszország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ) meghívást kapott, hogy a missziója tagjaiként küldjön megfigyelőket az ukrajnai elnökválasztásra. Helyettese, Alekszandr Grusko pedig hétfőn a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette, hogy Oroszországnak szándékában áll élni ezzel a lehetőséggel, vagyis az EBESZ-misszión belül választási megfigyelőket küldeni Ukrajnába – írta az Ukrajinszka Pravda.

Pavlo Klimkin január 9-én közölte, hogy az ukrán külügyminisztérium nem fog regisztrálni orosz megfigyelőket a márciusi választásra. 2018. december 31-én pedig a külügyi tárca javaslatára a központi választási bizottság úgy határozott, hogy az oroszországi külképviseleteken idén nem lehet majd szavazni az elnökválasztáson, helyette a Kazahsztánban, Grúziában és Finnországban lévő ukrán külképviseleten adhatják le voksukat az Oroszországban tartózkodó ukrán állampolgárok, ha nem tudnak, vagy nem kívánnak hazautazni. A döntést a külügyminisztérium azzal indokolta, hogy az agresszor országban nem szavatolható a külképviseleteken a szavazás biztonságos lebonyolítása, így a választás tisztasága sem.

(MTI)