Bejegyezték a tizenharmadik elnökjelöltet

2019. január 24., 09:34

A Központi Választási Bizottság (CVK) az elnökválasztáson önjelöltként induló Jurij Bojko parlamenti képviselő személyében újabb jelölt bejegyzését hagyta jóvá – jelentette az Ukrajinszka Pravda a CVK legutóbbi határozatait ismertetve.

Ily módon a január 22-i állapot szerint már 13 jelölt küzd majd meg az államfői posztért.

A portál felidézi, hogy a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat benyújtva Jurij Bojko újságíróknak elmondta, azért indul önjelöltként, mivel a Vagyim Rabinovics parlamenti képviselővel közösen létrehozott pártjuk, az Opozicijna platforma – Za Zsittya (Az Életért – Ellenzéki Platform) bejegyzése még nem történt meg, így nem indíthatta őt a választáson.

Korábban ismertté vált, hogy a Batykivscsina kijevi kongresszusán úgy határozott, Julija Timosenkót, a párt vezetőjét indítja a választáson. A nacionalista Szvoboda ugyancsak saját elnökjelöltet indít a párt elnökhelyettese, Ruszlan Kosulinszkij személyében. Közölték továbbá, hogy a Narodnij Kontrolj (Népi Ellenőrzés) párt Dmitro Dobrodomov egyéni választókörzetből a parlamentbe jutott képviselőt indítja az elnökválasztáson. A hírek szerint a jelölt január 23-án adja át a bejegyzéséhez szükséges dokumentumokat a CVK-nak.

Az elnökjelöltek hivatalos bejegyzésének folyamata február 8-án zárul le. Az új államfőről március 31-én szavaz Ukrajna.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)