Jacenyuk: indul vagy nem indul?

2019. január 24., 17:26

A kisebbik kormánypárt, a Narodnij front (Népi Front, NF) február 2-án tartja kongresszusát, Arszenyij Jacenyuk, a párt elnöke azonban nem szándékozik indulni az elnökválasztáson – írja forrásaira hivatkozva az Ukrajinszka Pravda.

„Arszenyij nem indul. Mire? Hogy elfecséreljen egy csomó energiát és pénzt, s megszerezze a maga 1,5-2-3%-át? Hiszen az eredmény már nyilvánvaló. Miért tenné ki magát ennek feleslegesen?” – idézi a portál az NF egyik nevét elhallgató befolyásos képviselőjét.

Az NF-nél azt mondják, a párt úgy határozott, az elnökválasztási kampány helyett néhány plakátkampánnyal szólítják meg a választóikat.

A Jacenyukot ábrázoló óriásplakátok az elmúlt év ősze óta jelennek meg rendszeresen országszerte. A kampány idén januárban a „Soha ne add fel!” („…ha a te oldaladon az igazság”, „…ha ellenség tapossa a földed”, „…ha hiszel Ukrajnában”) jelszóval folytatódik. A plakátok stratégiáját és színvilágát állítólag a Jacenyuk legbelső környezetéhez tartozó hívei dolgozták ki.

Más vélemények szerint viszont a volt miniszterelnök azért nem indul az elnökválasztáson, mert pártja egységét félti. Az utóbbi időben ugyanis úgy tűnik, mintha a szakadás jelei mutatkoznának az NF-en belül a Petro Porosenko elnököt és a kihívóját, Julija Timosenkót pártolók tábora között.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)