Tavaly a lányoknál az Anna, az Alisza és az Irina, a fiúknál az Artem, a Bohdan és az Andrij volt a leggyakrabban választott név Kárpátalján

2019. január 26., 12:22

A megyében 2015-től csökken a születések száma. Az elmúlt esztendőben 13 995 újszülött látta meg a napvilágot, ami majd ötszázzal kevesebb, mint 2017-ben – írja a Zakarpattya Online.

Napjainkban már valamennyi járásközpontban lehetősége van a szülőknek arra, hogy mindjárt a csecsemő megszületése után, közvetlenül a szülészeti osztályon intézzék a születési bizonyítvány kiadását. Ezért lényeges, hogy a szülők mielőbb eldöntsék, mi lesz a gyermekük neve.

A kárpátaljaiak tavaly döntően hagyományosnak mondható keresztneveket választottak. A kislányok esetében népszerű volt az Anna, Alisza (Alíz), Irina (Irén), Katerina (Katalin), Marija (Mária) és az Olekszandra (Alexandra). A fiúk számára leggyakrabban az Artem, Bohdán, Andrij (András) és Anton nevet választották.

Akadtak azért „egzotikus” névválasztások is. Neveztek el kislányokat Adelinának, Nadirának, Leiának, Danutának, Aurórának is. Ami a fiúkat illeti, az ukrán fülnek már a Boldizsár, a Richard is egzotikusan cseng, ám való igaz, hogy a Luka, a Radu, a Mohamed vagy a Reuben aligha tekinthető hétköznapi névnek mifelénk.

A Zakarpattya Online azt írja, jelenleg semmi nem korlátozza a szülőket a névválasztásban. Egy a Legfelső Tanácsnak ősszel benyújtott törvénytervezet ugyanakkor bizonyos korlátozásokat javasol ezen a téren. Az indítvány célja elkerülni azokat a traumákat, amelyeket szüleik túlburjánzó fantáziája okozhat esetleg a gyerekeknek. A portál emlékeztet, az utóbbi években olyan neveket is anyakönyveztek, mint Cseresnya (Cseresznye), Zoluska (Hamupipőke), Atlantida (Atlantisz – legendás sziget az ókorban), Szerver (angol: server – számítógéprendszer nagyteljesítményű központi gépe), Tajmer (angol: timer – időzítő), Kukla (Baba), Janukovics (Viktor Janukovics – volt ukrán elnök) stb.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)