Politológus: A becsült részvételi arány az elnökválasztáson 60-65% lehet

2019. február 2., 11:23

A becsült részvételi arány az elnökválasztáson 15%-kal alacsonyabb lehet, mint amennyit a szociológiai kutatások jeleznek előre – jelentette ki Tarasz Zavhorodnyij politológus a Prjamij tévécsatorna műsorában, amelyről az UNIAN hírügynökség számol be.

„Országunk számára törvényszerű helyzet, hogy 75% kész részt venni. Nálunk a választók mindig nagy arányban mennek el az elnökválasztásra és a parlamenti választásokra. A megközelítőleg 60-65%-os részvétel biztosan ígérhető. A 75% túl sok” – közölte a szakértő. 

A politológus szavai szerint azok egy jelentős része, akik ma még azt mondják, hogy elmennek szavazni, utóbb nem jutnak el a szavazókörzetekig.

Korábban az UNIAN arról számolt be, hogy a Szocisz társadalmi és Marketing Kutatóközpont, a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Központ és a Razumkov Központ közös felmérése szerint Volodimir Zelenszkij elnökjelölt lakossági támogatottsága immár nagyobb, mint Julija Timosenkóé. A Szocisz weboldalán közzétett adatok értelmében a showman Zelenszkij támogatottsága a legnagyobb (23%) azok körében, akik bizonyosan elmennek szavazni, s már tudják, kire adják le a voksukat. A második helyen Petro Porosenko jelenlegi elnök áll (16,4%), míg Julija Timosenko, a Batykivscsina párt elnöke, aki a közelmúltig valamennyi felmérés szerint vezette a rangsort, ezúttal a harmadik helyre szorult (15,7%). Ugyanakkor az eredményekből az is kitűnik, hogy a megkérdezettek közel 23%-a még nem döntötte el, kire fog szavazni március 31-én.

(unian.ua/Kárpátalja)