A szociológusok kételkednek a kompromittáló anyagok hatékonyságában a választások előtt

2019. február 4., 09:34

Manapság kevéssé hatékony az ellenfeleket kompromittáló anyagok közlése az elnökválasztás előtt – vélekedett az RBK–Ukrajinának adott interjújában Irina Bekeskina, az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap vezetője.

A szakember emlékeztetett, a választók mintegy 10%-a csak a szavazás napját megelőző héten dönti el, hogy melyik jelöltre adja a voksát. Ugyanakkor korábban döntésüket befolyásolhatta a kompromittáló anyagok közlése.

„Korábban nagyobb volt a kompromittáló anyagok hatása, mára viszont már annyira hozzászoktak ehhez az emberek, hogy miközben az az általános vélekedés, hogy minden politikus egyforma, semmiféle kompromittáló anyagnak nincs különösebb jelentősége. Az emberek azt gondolják, »Mind rossz, de az én jelöltem egy kicsit jobb, vagy legalábbis nem annyira rossz. Ha pedig igyekeznek befeketíteni őt, valószínűleg hazudnak«. Nehéz elképzelni, mi olyat lehetne kitalálni, ami alapvetően befolyásolhatná a választás kimenetelét” – jelezte Bekeskina.

A portál emlékeztet, korábban a Rejting Szociológiai Csoport felméréséből kitűnt, hogy a választók háromnegyede azt tervezi, elmegy szavazni március 31-én, az elnökválasztás napján.

(rbc.ua/Kárpátalja)