Szubvenció: kevesebb jogosult, kevesebb támogatás

2019. február 6., 17:15

Az elmúlt évben csökkent azok száma, akik a kommunális szolgáltatások díjainak törlesztésére igénybe vehető szubvencióban részesülnek, miközben a nekik folyósított állami támogatás összege átlagosan 200 hrivnyával lett kevesebb – derül ki az Állami Statisztikai Szolgálat adataiból, amelyeket a segodnya.ua ismertet.

A statisztika szerint 2018 januárjában–decemberében 6,537 millió háztartás számára ítéltek meg szubvenciót a 14,935 millióból, azaz a családok 43,8%-ának. Az év végére azonban a szubvencióban részesülők száma lényegesen, 4,516 millió háztartásra csökkent.

A Szociálpolitikai Minisztérium ezt két körülménnyel magyarázza. Az első, hogy az év folyamán 8%-kal nőttek a szociális normatívák, valamint emelkedtek a bérek is, így elestek a további támogatástól azok, akik korábban kisebb összegű, 100 hrivnya körüli szubvencióban részesültek. A második ok, hogy a szociális szolgálatok gondosabban ellenőrizték a kérelmezők jövedelemnyilatkozatait, és ennek alapján sokak igényét elutasították. Erre vallanak a statisztikai adatok is: 2018-ban 8,9%-kal csökkent az állami támogatásért folyamodók száma 2017-hez képest, miközben azoké, akiknek az igényét elutasították, 25,8%-kal nőtt.

Az egy igénylőnek megítélt szubvenció átlagos összege ugyanakkor azért kisebb, mert a hatóságok csökkentették a földgáz és a villamos energia felhasználási normáit, amelyek alapján a szubvenciót kiszámítják. Így a villamos energia esetében a csökkenés átlagosan havi 30 kilowattóra, míg a földgáznál 10%-os, azaz a korábban támogatott mennyiséget, amely a fűtött lakóterület minden négyzetméterére 5 köbméter földgázt tett ki egy hónapra, 4,5 köbméterre csökkentették. Így 2018 decemberében a szubvenció átlagos összege 713 hrivnya volt, míg egy évvel korábban 28,2%-kal, vagyis mintegy 200 hrivnyával volt magasabb.

(segodnya.ua/Kárpátalja)