Aggódik az EBESZ az orosz megfigyelők elutasítása miatt

2019. február 7., 16:27

Ukrajna szándéka, hogy nem enged orosz megfigyelőket az elnökválasztásra, ellenkezik az országnak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ) tett vállalásaival – jelentette ki február 6-i kijevi sajtótájékoztatóján Peter Teiler, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) ukrajnai megfigyelői küldöttségének vezetője, akit az UNIAN hírügynökség idéz.

Teiler közölte, Ukrajna álláspontja, hogy nem szándékozik engedélyezni orosz megfigyelők részvételét az elnökválasztáson, nem felel meg az EBESZ elveinek, amelyek valamennyi tagország képviselőinek részvételét lehetővé teszik a megfigyelési missziókban. Hozzátette, tudomása van róla, hogy a Legfelső Tanácsban bejegyeztek egy erre vonatkozó törvénymódosítási indítványt.

Hangsúlyozta, az EBESZ/ODIHR szerepe annak értékelése és megfigyelése, hogy a választási folyamat megfelel-e a demokratikus normáknak. Közölte, a missziót nem érdekli a választás kimenetele, céljuk meggyőződni arról, hogy átlátható, tisztességes és a törvényi előírásoknak megfelelő volt-e a választási folyamat.

Korábban a kijevi kormányzat részéről megerősítették, hogy továbbra sem áll szándékukban orosz állampolgárságú megfigyelőket regisztrálni az elnökválasztásra.

Időközben a Központi Választási Bizottság (CVK) további három elnökjelöltet jegyzett be, miáltal a március 31-i elnökválasztáson indulók száma 37-re nőtt.

A testület február 6-i ülésén elnökjelöltnek jegyezték be Andrij Novakot, aki a Patriot (Hazafi) párt jelöltjeként indul a megmérettetésen, Vaszil Zsuravljovot, a Sztabilnyiszty (Stabilitás) párt jelöltjét, és Jurij Timosenko önjelöltet.

Az Ukrajinszka Pravda rámutat: a CVK döntésével bizonyossá vált, hogy a szavazólapon két Timosenko nevű jelölt szerepel majd, akiknek ráadásul a keresztnevük és az apai nevük kezdőbetűi is megegyeznek: Julija Volodimirovna Timosenko és Jurij Volodimirovics Timosenko.

Közben egy kijevi fellebbviteli közigazgatási bíróság elutasította Petro Szimonenkónak, a Kommunista Párt (KP) vezetőjének fellebbezését, aki a CVK azon határozatának megsemmisítését kérte a bíróságtól, amellyel a testület megtagadta, hogy őt a KP jelöltjeként jegyezze be az elnökválasztáson. A kommunisták azt is szerették volna elérni, hogy a CVK tárgyalja újra Szimonenko indulását.

Az UNIAN emlékeztet, a CVK januárban azért tagadta meg Szimonenko bejegyzését a KP elnökjelöltjeként, mivel a párt alapszabálya, elnevezése és szimbólumai nem felelnek meg A kommunista és a nemzeti szocialista (náci) totalitárius rendszerek elítéléséről Ukrajnában és szimbólumaik propagandájának tiltásáról című törvény követelményeinek, amiért a Kommunista Pártot még 2015-ben betiltották. A kommunisták ugyanakkor állítják, hogy pártjuk bejegyzése máig érvényes.

(unian.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)