Német és francia nagykövet: Ukrajna magának árt a Donyec-medence lakóival szembeni kemény politikájával

2019. február 7., 19:33

Ernst Reichel kijevi német és Isabelle Dumont francia nagykövetek bírálták Ukrajna viszonyulását a Donyec-medencei megszállt területek lakosságához. Úgy vélik, Ukrajna magának árt az irányukban folytatott kemény és megalkuvást nem ismerő politikával – írja a segodnya.ua.

A német nagykövet szerint Ukrajnának fel kell készítenie a megszállt Donyec-medence lakosságát arra a napra, amelyen lehetővé válik ezeknek a területeknek a visszaszerzése.

„Érezniük kell, hogy ők Ukrajna számára sajátok. Ukrajna önmagának árt, amikor a kemény és a kompromisszumot nem ismerő politikát választja ezekkel az emberekkel szemben – hangsúlyozom, az egyszerű emberekkel, és nem azokkal szemben, akik magukat hatóságnak kiáltották ki azokon a területeken” – jelezte Reichel.

Csatlakozva német kollégájához Isabelle Dumont francia nagykövet rámutatott, hogy a megszállt Donyec-medence lakói szintén ukrán állampolgárok.

„Ha azt fogják érezni, hogy külföldieknek tekintik őket, az nem segít önöknek a területeik visszaszerzésében. Sőt, az már árt! Ezek az emberek lépésről lépésre egyre kevésbé érzik magukat Ukrajna polgárainak. De ezt a folyamatot még vissza lehet fordítani” – hangsúlyozta a diplomata.

Reichel hozzátette, hogy az ukránok a demarkációs vonal túloldalán a konfliktus áldozatai, és megérdemlik az ukrán állam figyelmét.

„Egy másik példa, hogy miként bánik az állam azokkal, akik fel akarják venni a nyugdíjukat. Sokkal jobb is lehetne a helyzet velük kapcsolatban. Igen, Ukrajnának nagyobbak lennének a kiadásai, de önök sokkal többet nyernének elnyerve az emberek bizalmát »odaát«. …Végül vannak humanitárius megfontolások is! Ha az emberek egész nap sorban állnak a fagyban a határátkelőknél csak azért, hogy megkapják a nyugdíjukat, az biztosan nem segít abban, hogy hinni kezdjenek egy jobb ukrajnai életben” – mutatott rá.

(segodnya.ua/Kárpátalja)