Tart a jelentkezés a ZNO-ra

2019. február 7., 10:05

Megkezdődött a jelentkezés a külső független értékelésre (ZNO).

Az állami kibocsátó vizsgákra készülő érettségizőknek március 18-ig, a korábbi években érettségizőknek március 25-ig van lehetőségük a jelentkezésre. Ugyancsak március 25-ig van lehetőség módosítani a jelentkezési adatokon.

A diákok jelentkezését oktatási intézményük intézi az általuk benyújtott okmányok alapján, a korábban végzettek önállóan jelentkeznek a regionális oktatásminőség-ellenőrzési központnál.

A felső- és középfokú szakképzési intézmények hallgatóinak ukrán nyelvből és irodalomból, valamint matematikából vagy történelemből (a diák választása alapján) kötelező részt venni külső független értékelésen.

Az általános középfokú oktatási intézmények végzőseinek az ukrán nyelv és irodalom, valamint a matematika vagy történelem mellett egy szabadon választott harmadik vizsgatárgyból is tesztet kell írniuk. A már említett ukrán nyelven és irodalmon, valamint a matematikán vagy történelmen kívül biológiából, földrajzból, fizikából, kémiából és idegen nyelvből (angol, francia, német vagy spanyol) lehet külső független értékelésen részt venni. Egy diák legfeljebb négy tárgyból vehet részt ZNO-n.

A résztvevők kérésére a tesztfeladatokat hat tárgyból (a nyelvvizsgák kivételével) krími tatár, moldovai, lengyel, orosz, román vagy magyar nyelvre is lefordítják.

A felsőfokú oktatási intézményekbe való jelentkezéshez három (az adott szakra meghatározott) külső független értékelésen szerzett szertifikátot szükséges felmutatni. Jó tudni, hogy a 2019-es felvételi eljárás során a felsőoktatási intézmények az ideiek mellett a 2018-ban és 2017-ben szerzett szertifikátokat is elfogadják a jelentkezőktől. Kivételt képeznek az idegen nyelvből kiadott szertifikátok, amelyekből csak a 2018-as és 2019-es dokumentumok nyújthatók be.

(ntk)