A parlament törvényben tiltotta meg orosz megfigyelők részvételét a választásokon

2019. február 8., 09:43

Az ukrán parlament csütörtökön első olvasatban törvénymódosítási javaslatot fogadott el, amely megtiltja, hogy orosz állampolgárok megfigyelőként részt vegyenek Ukrajnában az elnök-, a parlamenti és a helyhatósági választásokon.

Az előterjesztést 232 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. A javaslat kimondja, hogy nem lehet választási megfigyelő Ukrajnában az ukrán parlament által agresszor, illetve megszálló államnak minősített Oroszország állampolgára.

Irina Lucenko kormánypárti képviselő, a javaslat egyik szerzője az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint kifejtette: az előterjesztést azért dolgozták ki, hogy ezzel is minimalizálják az ukrajnai választásokba történő orosz beavatkozás veszélyét. Emlékeztetett arra, hogy a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló, tavaly februárban életbe lépett törvény Oroszországot agresszor, megszálló államnak minősítette.

Közölte, hogy az ukrán külső hírszerzési szolgálat információi alapján Oroszország példa nélküli beavatkozásra készül az idei választásokon, titkosszolgálatainak e tevékenység finanszírozására mintegy 350 millió dollárt irányzott elő.

Az előterjesztés indoklása szerint az orosz megfigyelők jelenléte a választásokon alkalmas lehet arra, hogy rajtuk keresztül megkérdőjelezzék a választások eredményeit.

A javaslatban megemlítik: az orosz külügyminisztérium már jelezte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) keresztül próbálja meg bejuttatni megfigyelőit Ukrajnába a március 31-i elnökválasztásra, mivel erre meghívást kapott a nemzetközi szervezettől. Figyelembe véve ezt, az ukrán központi választási bizottság január 23-án azzal a felhívással fordult a külföldi államokhoz és a nemzetközi szervezetekhez, hogy alaposan válogassák meg, kiket kívánnak megfigyelőnek küldeni.

Előző nap az EBESZ választásokkal foglalkozó testületének, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) már Kijevbe érkezett megfigyelői missziójának egyik vezetője megerősítette, hogy két orosz állampolgár érkezne úgynevezett hosszú távú megfigyelőnek az elnökválasztásra. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője ismételten leszögezte, hogy orosz állampolgárt a tárca nem fog regisztrálni megfigyelőként. Mint Pavlo Klimkin külügyminiszter nemrégiben rámutatott, Ukrajnában két szerv regisztrálhat megfigyelőket: a külügyminisztérium és a központi választási bizottság.

(MTI)