Szakértő: Ezért nem lehet járványhelyzetet hirdetni Ukrajnában a kanyaró miatt

2019. február 16., 18:10

Ahhoz, hogy Ukrajnában ki lehessen hirdetni a kanyarójárványt, szükség volna az egészségügyi főorvosra, miután azonban felszámolták az Egészségügyi és Járványügyi Állomást (SZESZ), ez a tisztség jelenleg nem létezik az Egészségügyi Minisztériumban – jelentette ki Viktor Szergyuk, A Betegek Jogainak és Biztonságának Védelméért Ukrajnai Országos Tanács elnöke, akit az UNIAN hírügynökség idéz az Obozrevatel.com nyomán.

A szakértő utalt A lakosság védelméről a fertőző betegségekkel szemben törvényre.

„Hogyan lehet járványhelyzetet hirdetni, ha nincs, aki megtegye? Lennie kell egészségügyi főorvosnak, akinek be kell jelentenie a járványokat. Neki egy hadseregnyi végrehajtóval kell rendelkeznie, vagyis a rendelkezéseit végrehajtó epidemiológusokkal. De nincs se főorvos, se epidemiológus” – jelentette ki Szergyuk.

Mint rámutatott, a bíróság visszahelyezte ugyan tisztségébe az egészségügyi főorvost, a bírósági határozatot azonban nem hajtják végre.

„Biztos vagyok benne, ha visszahelyezik, összegyűlnek a még megmaradt epidemiológusok, s egy hónap alatt megoldják ezt a problémát. De nem ez történik. Miért? Mert nekik erre nincs szükségük, mert ilyen a viszonyulás a betegekhez Ukrajnában” – vonta le a következtetést a civil szervezet vezetője.

(unian.ua/Kárpátalja)