Azt tanácsolták Porosenko stábjának, hogy ne keressen törvényi kiskapukat

2019. február 21., 08:44

A Belügyminisztérium azt tanácsolja Petro Porosenko kampánystábjának, hogy ne keressen „kiskapukat” a törvényekben – jelentette az UNIAN.

A hírügynökség tudósítása szerint Ivan Varcsenko, a belügyminiszter tanácsadója, a választások rendjének biztosítására a Belügyminisztériumban létrehozott koordinációs központ tagja kommentálta így február 19-i kijevi sajtótájékoztatóján Ruszlan Knyazevicsnek, a Petro Porosenko elnökjelölt kampánystábjában működő jogi szolgálat vezetőjének felvetését, miszerint a Központi Választási Bizottságnak (CVK) állást kellene foglalnia azzal kapcsolatban, hogy az agitátorok munkájának bérezése nem minősül a választók megvesztegetésének.

Varcsenko jelezte, hogy a választási jogszabályok módosításával sikerült leállítani sok elnökjelölt „agitátorhálózatának” kiépítését. Elmondása szerint az agitátorok ezekben a hálózatokban fizetséget kaptak volna, emellett a választók és a választási bizottságok tagjainak megvesztegetését is tervezték.

„A jelenlegi törvényi szabályozás tilt bármilyen pótlólagos kifizetést a bizottsági tagoknak a költségvetés által előirányzotton kívül, tilos az agitátorok és a megfigyelők pótlólagos bérezése. Mindez a választók megvesztegetésének minősül” – szögezte le Varcsenko.

Emellett a belügyminiszter tanácsadója óva intette az elnökjelölteket attól, hogy bármilyen formában megvesztegessék a választókat, illetve felszólította az állami és az önkormányzati tisztviselőket, hogy ne használják a közigazgatási erőforrásokat („adminreszursz”) agitáció céljaira. Mint fogalmazott, csak a szabadságon lévő tisztviselő kampányolhat.

(unian.ua/Kárpátalja)