Moszkal lemondása álhír

2019. február 22., 14:25

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó kérvényezte a felmentését – jelentette a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata. Utóbb a kormányzó weboldala cáfolta a hírt.

Petro Porosenko elnök nem fogadta el a kormányzó lemondását, megígérte azonban, hogy a választások után eleget tesz kérésének – írta a portál a Novini Zakarpattyára való hivatkozással megjegyezve, hogy amennyiben mást választanak elnökké Porosenko helyett, Moszkalnak úgyis távoznia kellene hivatalából.

A DT a hír kapcsán emlékeztetett, hogy Hennagyij Moszkal 2016-ban már felajánlotta a lemondását, bár akkor nem írásban tette ezt. Ehelyett nyílt levelet írt a miniszterelnöknek, amelyben kijelentette, hogy amennyiben nem kívánnak együttműködni vele, kész távozni. Moszkal lépését akkor azzal indokolta, hogy ellenállást tapasztalt a régióban a „cigaretta maffia” ellen folytatott küzdelemben. Két nappal később Porosenko találkozott Moszkallal, ezt követően a kormányzó „meggondolta magát” a távozást illetően.

A portál rámutat, Kárpátalján nagy a megosztottság Moszkal támogatói és ellenfelei között. Mindkét csoport komoly támogatottsággal rendelkezik a parlamentben és az elnöknél is. Meglehet, Moszkal megelégelte, hogy a két tábor között őrlődjék, jegyezte meg a DT, amely ugyanakkor rámutatott: a kormányzó lemondásáról szóló hír nehezen összeegyeztethető azzal a ténnyel, hogy a közelmúltban maga jelentette be, ő vezeti az újraválasztására készülő elnök megyei kampánystábját.

Nem sokkal később Hennagyij Moszkal honlapján közölték, a kormányzó lemondásáról szóló hír, amelyet több központi kiadvány is átvett, durva hamisítás. Ezek szerint Moszkal nem kérvényezte a menesztését, „hivatalában maradt, mindennap a munkahelyén tartózkodik, és a megyét járja”.

(zn.ua/Kárpátalja)