Az ukrán külügy megengedhetetlennek tartja az oktatási törvényre vonatkozó legutóbbi magyar kijelentést

2019. február 23., 10:09

Ukrajna Külügyminisztériuma megengedhetetlennek tartja Budapest manipulációját és Magyarország további követeléseit az ukrán oktatási törvény módosítását illetően – közölte a külügyi tárca szóvivője pénteken újságírókkal arra reagálva, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter félfasisztának nevezte az ukrán oktatási törvényt.

A Jevropejszka Pravda beszámolója szerint a szóvivő emlékeztetett, hogy a hazai jogszabályokkal és Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival összhangban elfogadott Az oktatásról című törvényt megvizsgálta a Velencei Bizottság, annak ajánlásai pedig a végrehajtás stádiumában vannak.

„Megengedhetetleneknek tartjuk a további követeléseket az elfogadott jogszabály megváltoztatását illetően, a manipulációt az olyan jelzőkkel, mint a »félfasiszta törvény«, amint a tartalmát érintő tényekkel is” – áll a nyilatkozatban.

A Külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy Kijev partnereivel az ezen országok népei által megválasztott képviselők útján folytat párbeszédet, s hasonló tiszteletet vár el az ukrán nép választottjaival szemben.

A szóvivő biztosított, Ukrajnában „sem a kormányban, sem a társadalomban nincs magyarellenes hangulat és továbbra is készek a párbeszédre Magyarországgal”.

Az MTI tudósítása szerint Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az ukrajnai választásokra vonatkozó egyik újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, bíznak abban, hogy az új adminisztrációval szót lehet érteni, mert a jelenlegivel nem sikerült. Ukrajnának most kisebbségi jogokat eltipró kormánya van, amely „egy félfasiszta” oktatási törvényt fogadtatott el – tette hozzá, jelezve: továbbra is azt várják, Ukrajna változtasson a jogszabályon.

A Jevropejszka Pravda emlékeztetett, Magyarország blokkolja az Ukrajna–NATO Bizottság üléseit az Ukrajnában élő magyarok jogainak „állítólagos” megsértése miatt az oktatási törvény rendelkezéseivel „amely kimondja, hogy az oktatás nyelve a tanintézményekben az államnyelv”.

Korábban a portál Gulyás Gergely kijelentése kapcsán elemzésében arról írt, több okra vezethető vissza, hogy „Budapest elszánta magát, újabb szintre emeli a konfliktust”. (Lásd: Гра з „фашизмом”: чому Угорщина підвищує ставки у тиску на Україну – Játék a „fasizmussal”: miért emeli a téteket Magyarország az Ukrajnára való nyomásgyakorlásban?)

Az egyik ok, hogy a magyarok biztosak abban, Ukrajna legalább egyik, de talán mindkét olyan vezetője távozik a „politikai Olümposzról”, akivel nem tudtak szót érteni. A szerző ezzel Petro Porosenko elnökre, illetve Volodomir Hrojszman miniszterelnökre utalt. 

A másik, hogy „a Legfelső Tanács az utóbbi hónapokban erős adukat ad államunk ellenségeinek kezébe”. Hiába fogadta el ugyanis a parlament a NATO-val kapcsolatos alkotmánymódosításokat, „ugyanakkor sok mindent tesz az Ukrajna és a NATO közötti bizalom aláásására” – teszi hozzá Szerhij Szidorenko, a Jevropejszka Pravda szerkesztője arra utalva, hogy a Rada nem fogadta el az oktatási törvény módosítását, amely kitolná a jogszabály nyelvi rendelkezéseinek végrehajtását. 

Harmadszor, a cikkíró szerint a magyarok jelzéseket kaptak az amerikaiaktól arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok nem fog „kizárólag az ukrán oldalra állni” ebben a konfliktusban, tekintettel Kijev (elsősorban a képviselők) cselekedeteire, amelyek a magyar kérdésben „távolról sem megfelelőek”. 

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)