Felmérés: Porosenko szinte mindenkivel szemben alulmaradna az elnökválasztás második fordulójában

2019. február 23., 13:37

A 2019. évi elnökválasztás második fordulójába jutva Petro Porosenko alulmaradna szinte valamennyi jelentős vetélytársával szemben – derül ki a Szociopolisz által végzett felmérésből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

Így amennyiben Petro Porosenko és Julija Timosenko jutna be a második fordulóba, a hivatalban lévő elnök a szavazatok 19,4%-át szerezné meg, Timosenko viszont 28,4%-os eredményt érne el. Emellett, ha ez a két jelölt maradna versenyben az elnöki posztért, a válaszadók 10,7%-a kész volna érvénytelenné tenni a szavazólapját, 23% nem menne el szavazni. A megkérdezettek 18,5%-a nem tudott válaszolni a kérdésre.

Volodimir Zelenszkijjel szemben is alulmaradna Porosenko a második fordulóban. Zelenszkijre a megkérdezettek 42,3%-a kész leadni a szavazatát, míg Porosenko csupán 18,1%-ot kapna. Ebben az esetben 6,3% tenné érvénytelenné a szavazólapját, 16,2% maradna távol a szavazástól, míg 17% nem tudott válaszolni a kérdésre.

Nem győzhetne Porosenko Anatolij Hricenkóval szemben se: Hricenko a voksok 28,4%-ára számíthatna, míg Porosenko 18,6%-os eredményt érne el a második fordulóban. Ha ez a páros jutna tovább, a szavazók 9,5%-a tenné érvénytelenné a szavazólapját a második voksolás alkalmával, 23,2% el sem menne szavazni, 20% pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Ha Jurij Bojko lenne a hivatalban lévő elnök ellenfele a második fordulóban, a jelöltek esélyei gyakorlatilag azonosak lennének. A választók 25,4%-a kész Bojkóra adni a szavazatát, míg 23,6%-uk Porosenkót választaná. Ebben az esetben 8,5% tenné érvénytelenné a szavazólapját, 23% nem menne el szavazni. A megkérdezettek 19%-a nem tudott válaszolni a kérdésre.

A felmérésből kitűnik, hogy az elnökválasztás első fordulójában a jelöltek egyike sem tudja megszerezni a szavazatok több mint 50%-át, így igen nagy a valószínűsége annak, hogy második fordulót kell majd rendezni.

(unian.ua/Kárpátalja)