Folytatták a turisták mentését a Pip Ivan-hegyről

2019. február 24., 22:36

Amint arról tegnap már honlapunkon olvashattak, két turista vesztette életét a csornohorai Pip Ivan-csúcson.

Pénteken este egy 8 tagú turistacsoport a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata megyei főosztályának ügyeletéhez fordult segítségért. A hegyimentősök három turistát komoly fagyási sérülésekkel hordágyon vittek a mentőállomásra, öt turista önállóan leereszkedett a hegyről. Az előzetes információk szerint a turisták Ivano-Frankivszk és Lemberg megyéből érkeztek, útjukat egyetlen hegyimentő állomáson sem jelezték, és nem vették figyelembe a rossz időjárási viszonyokról szóló tájékoztatást.

Ismertté vált a két elhunyt turista neve. Az egyikük Pavlo Vintonyuk 60 éves kolimijai lakos, aki sok éven át vezette az ifjú turisták állomását Kolomijában, a másik egy 26 éves kolomijai alpinista, Roman Berkescsuk.

Vasárnap a hegyimentősök folytatták a mentési munkálatokat. Először lehozták a csúcsról a két turista holttestét, az életben maradt turistákkal addig néhány hegyimentő és egy önkéntes maradt az állomáson. Később a Pohorilec-dűlőbe szállították a sérülteket és átadták őket a mentősöknek. Egy 1981-es születésű férfinél általános kihűlést és a bal kézujjainak az I–II. fokozatú fagysérüléseit diagnosztizálták, őt kórházba szállították. Majd közel egy óra múlva egy 1987-es születésű férfit hasonló sérülésekkel szintén kórházba szállítottak.

A többi négy turistát a nap folyamán lehozták a Pohorilec-dűlőbe, ők nem igényeltek orvosi kezelést.

(mukachevo.net/RV)