Hazaárulás gyanújával őrizetbe vettek egy volt vezérkari főnököt Ukrajnában

2019. február 26., 12:06

Hazaárulás gyanújával őrizetbe vették Ukrajnában Volodimir Zamant, aki Viktor Janukovics elnöksége alatt töltötte be a fegyveres erők vezérkari főnökének tisztét – közölte hétfőn sajtótájékoztatón a katonai főügyész.

Volodimir Matiosz szavai szerint Zamant a hadsereg állományának és harckészültségének leépítésével gyanúsítják. Tevékenységének következtében az ország állítólag elvesztette légvédelmi képességét.

Egyebek között gyanúsítják azzal, hogy 2013-ban csaknem 17 ezer fővel és több mint 70 alakulattal csökkentette az ukrán hadsereget, továbbá 2014 elején nem helyezte harckészültségbe a csapatokat, pedig tudomása volt az országot fenyegető orosz agresszióról. A krími taktikai alakulatokat, amelyek képesek lehettek volna az agresszió megállítására, a haditengerészet alá rendelte – amelyet a később árulóvá vált Jurij Iljin admirális vezetett –, így segített Oroszországnak megszállni a Krím félszigetet.

Ezen felül Zaman irányítsa alatt csökkentették a katonai bizottságok számát is, ami nehezítette a mozgósítást.

Az illetékes kijevi bíróság még hétfőn összeül, hogy döntsön arról, előzetes letartóztatásba helyezi-e a volt vezérkari főnököt.

Volodimir Zaman 2012. február 18. és 2014. február 19. között volt az fegyveres erők vezérkari főnöke.

A kijevi Majdan-tüntetések nyomán leváltott Viktor Janukovics Oroszországba menekülését követően Moszkva rögtön fegyveres erőket vezényelt a fekete-tengeri Krím félszigetre, ahol 2014 márciusában erős katonai jelenlét mellett népszavazást rendezett a terület Oroszországhoz csatlakozásáról. A Krím elszakadását önhatalmúlag kikiáltó, oroszbarát új krími vezetés állítása szerint a referendumon a félsziget lakóinak több mint 96 százaléka támogatta az addig autonóm köztársaságként működő terület elszakadását Ukrajnától.

2014. március 18-án a Kremlben megállapodást írtak alá a félsziget Oroszországhoz csatolásáról, amit rá három nappal az orosz parlament mindkét háza jóváhagyott. A félsziget annektálását az ENSZ tagországainak zöme – beleértve az Európai Unió és a NATO tagállamait – nem ismeri el legitimnek.

Kijev hivatalosan 2014. február 20-tól tekinti Oroszország által átmenetileg megszálltnak a Krími Autonóm Köztársaságot.

(MTI)