Lengyelország nagy összeggel támogatja a Pip Ivan-hegyen lévő obszervatórium helyreállítását

2019. március 5., 10:19

A Pip Ivan nevű hegycsúcson található egy romos obszervatórium, amelyet még 1936–38 között épített Lengyelország. Akkoriban az ottani obszervatóriumon kívül Európában csak Franciaországban, a Pireneusokban volt egy hasonló létesítmény, s az egész világon ez volt a hatodik ilyen csillagvizsgáló. Az épület nagyobbik része kétemeletes; a nyugati pedig mivel lejtőn helyezkedik el, ötemeletes.

Az egymást követő hatalomváltások következtében az építmény sokszor cserélt gazdát, az utóbbi évtizedekben – a szovjet, majd az ukrán hatalom – elhanyagolták. Viszont az épület alapja és falai épségben maradtak. Helyreállítása hatalmas befektetést igényel.

Most úgy tűnik, megújul ez a monumentális építmény. Lengyelország több mint 1 millió euróval támogatja a csillagvizsgálót. Az egykori obszervatóriumban a nemzetközi tudományos csillagvizsgáló létrehozását és hegyvidéki mentőközponttá alakítását célzó program Lengyelország–Belorusz–Ukrajna határ menti együttműködésének keretében vált lehetségessé. Az erre szánt 1 millió 53 ezer euróból felújítják és berendezik a helyiségeket, korszerű meteorológiai berendezéseket, a mentési munkálatokhoz szükséges gépeket és felszereléseket vásárolnak.

(mukachevo.net/RV)