Kárpátaljára várják Porosenkót

2019. március 7., 14:25

Március 15-én Kárpátaljára várják Petro Porosenko hivatalban lévő elnököt és elnökjelöltet a Karpatszka Ukrajina kikiáltásának 80. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségre – jelentette a mukachevo.net.

Az államfő a huszti járási Rakasz mellett található Vörös Mező (Красне поле) Emlékparkban megrendezésre kerülő eseményre érkezik. Amint a portál fogalmaz, az emlékpark azt a Karpatszka Ukrajina és Magyarország csapatai közötti egyenlőtlen csatát hivatott dicsőíteni, melyet a történészek Kruti hőseinek tettéhez mérnek.

Hennagyij Moszkal, a Petro Porosenko kárpátaljai választási stábját vezető megyei kormányzó rendelete nyomán javasolta, hogy március 15. legyen munkaszüneti nap a régióban, amelyet azonban egy későbbi időpontban „le kellene dolgozni”. Mindenesetre az állami intézmények március 15-én zárva lesznek Kárpátalján.

Valószínűnek tartják, hogy Porosenko az éppen március 15-én újrainduló Kijev–Ungvár repülőjárattal érkezik a megyeszékhelyre. A mukachevo.net ezzel kapcsolatban emlékeztet, hogy Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszter 2018 végére ígérte az ungvári repülőtér újbóli megnyitását. Petro Porosenko ukrán és Andrej Kiska szlovák államfő még tavaly novemberben megállapodott az ungvári nemzetközi repülőtér megnyitásáról.

Az ukrán államfő valószínűleg helikopteren folytatja útját Ungvárról a Vörös mezőre. Az útkarbantartók azonban a biztonság kedvéért hozzáláttak a Munkács és Huszt közötti országút kijavításához.

Porosenko ezt megelőzően 2018 májusában járt Kárpátalján, amikor részt vett az új beszkidi vasúti alagút megnyitásán.

(mukachevo.net/Kárpátalja)