Szocisz: A korrupció nem tartozik az öt legfontosabb probléma közé az ukránoknál

2019. március 16., 12:17

Ukrajna polgárait az ország keleti részén folytatódó háború mellett leginkább a magas közüzemi tarifák és az alacsony bérek aggasztják, míg a korrupció csupán a lakosság egyötödét nyugtalanítja – derül ki a Szocisz Központ március 5–10. között végzett felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A kelet-ukrajnai háború a megkérdezettek 61,4%-át aggasztja, ugyanakkor a magas közüzemi díjak 55,5%-ukat, az alacsony bérek vagy nyugdíjak 55,2%-ukat, az árak emelkedése és az infláció 30,9%-ukat nyugtalanítják. A válaszadók további 22,5%-a a munkanélküliséget sorolta a legaktuálisabb problémák közé. A központi kormányzatban tapasztalható korrupciót a megkérdezettek 21,8%-a tekinti fontos problémának, míg a bíróságokon, a rendőrségnél és az ügyészségen a korrupció 10,2% számára minősül problémának.

A legkevésbé jelentős problémák közé az ukránok a minőségi oktatás elérhetetlenségét (1,8%), valamint a szólásszabadság és a demokrácia hiányát (0,9%) tekintik.

Ugyanakkor a megkérdezettek 70,5%-a feszültnek tartja az ukrajnai helyzetet, 17,2%-uk szerint pedig egyenesen robbanásveszélyes. Érdekes, hogy a „robbanásveszélyt” a legtöbben az ország központi régiójában érzékelik.

Az Ukrajinszka Pravda felidézi, hogy a választási kampány során februárban újabb korrupciós botrány pattant ki: újságírók kiderítették, hogy Petro Porosenko elnökhöz közeli személyek is érintettek a védelmi szférában feltárt visszaélésekben, a bűnüldöző szervek pedig kenőpénz ellenében szemet hunytak e fölött. Ukrajna nyugati partnerei a korrupciót tartják az ország egyik legnagyobb problémájának.

A portál emlékeztet, hogy a Szocisz központ egyik társalapítója az az Ihor Hrinyiv, aki jelenleg a hivatalban lévő államfő újraválasztási kampányát irányítja.

Tavaly augusztusban más közvélemény-kutató cégek felmérései még azt mutatták, hogy az ukránok többsége a korrupciót problémának és a legnagyobb akadálynak tekinti az ország fejlődése szempontjából.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)