Az ukránok fele helyteleníti az orosz tévécsatornák betiltását

2019. március 17., 18:47

A megkérdezettek valamivel több mint fele szerint az orosz tévécsatornák betiltása Ukrajnában hiba volt, s csupán a polgárok jogainak korlátozását eredményezte – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológia Intézet (KMISZ) felméréséből, amelyet az UNIAN ismertet.

A 2019 márciusában végzett felmérés során a válaszadóknak több, az információs szféra állami szabályozásával kapcsolatos kérdést tettek fel. Hasonló témában végzett felmérést a KMISZ 2018 februárjában és szeptemberében is.

A 2019. márciusi felmérés értelmében a megkérdezettek 33,9%-a úgy vélte, hogy Ukrajnában támadás zajlik a szólásszabadság ellen (ez a mutató gyakorlatilag megegyezik a 2018 szeptemberében mérttel), míg 35,4% ezzel ellentétes véleményen volt, szerintük Ukrajnában túl sok a Kremlpárti propagandát folytató média, az állam és a társadalom pedig erőtlenül reagál erre (szeptemberben az így vélekedők aránya még 30,2% volt). A felmérés készítői rámutatnak, a megkérdezettek jelentős hányada (mintegy 28,8%) nem tudott válaszolni a kérdésre, vagy megtagadta a választ, bár arányuk az elmúlt év során jelentősen csökkent (2018 februárjában még 37,7% volt).

A szociológusok felhívják a figyelmet arra is, hogy idén márciusban a megkérdezettek mintegy fele (53,5%) úgy vélte, az orosz tévécsatornák betiltása Ukrajnában hiba volt, s csupán a polgárok jogainak korlátozásához vezetett. Az így vélekedők száma fokozatosan nő: 2018 februárjában még 43,7%-nyian voltak, szeptemberben pedig 49,6% volt az arányuk a lakosságon belül. Körülbelül minden harmadik polgár (31,7%) van ezzel ellentétes véleményen, ők úgy tartják, szükség van az orosz tévécsatornák tiltására Ukrajnában az ország védelme érdekében. Az ekként vélekedők aránya 2018 februárjában azonban még 36,6% volt. Ugyanakkor a megkérdezettek 14,7%-a nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

Emellett a kutatásba bevontak 27,7%-a 2019 márciusában úgy vélte, hogy bizonyos színészek és orosz filmek tiltása szükséges lépés az ország védelme érdekében, ám 59,6% a polgárok jogait korlátozó hibának minősítette ezt a lépést. Ez utóbbiak aránya tavaly februárban még 53% volt.

Ugyanakkor az ukránok 28,8%-a véli úgy, hogy az ország védelmében szükség van az orosz internetes közösségi oldalak tiltására (tavaly februárban még 30,2% gondolkodott ekként). Közel 53,2%-uk ugyanakkor ezt az intézkedést is a szabadságjogok korlátozását eredményező hibának tartja.

Megoszlanak a vélemények az ukrán nyelvi kvóták bevezetéséről a tévé- és rádiócsatornák műsorában: 32,2% tartja ezt a lépést célszerűnek, 42,2% viszont nem. A szociológusok rámutatnak, 2018 februárja és szeptembere között valamelyest nőtt az kvótákat támogatók aránya, idén márciusra azonban gyakorlatilag visszaesett a tavaly februári szintre. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a bizonytalanok és a választ megtagadók aránya 25,6% volt.

(unian.ua/Kárpátalja)