Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Szolyván

2019. március 19., 14:18

A Szolyvai 10. Számú Oktatasi-Nevelési Intézmény tanulói rendszerint minden évben megtartják a március 15-ei megemlékezést.

Ebben az évben a magyar elemi iskolások, illetve a vasárnapi iskola diákjai az iskolai ünnepséget követően a városi megemlékezésen is felléptek a Szolyvai Politechnikum nagytermében.

A megemlékezést a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Szolyvai Alapszervezetének elnöke, Kis András nyitotta meg. Az ukrán, illetve a magyar himnuszt követően az elnök köszöntötte a vendégeket: Magyarország Ungvári Főkonzulátusától Fülöp Andrea konzul asszonyt, aki tolmácsolta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének, valamint Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzuljának ünnepi köszöntőjét és jókívánságait az itt élő magyaroknak. Továbbá köszöntötte Homoki Zoltán képviselő urat, Árgyelán Györgyöt a Szolyvai Emlékparkbizottság képviseletében, valamint Pecsunka Máriát, a szolyvai magyar iskola igazgatóját.

A szolyvai alapszervezet elnöke ünnepi beszédében a következő gondolatot osztott meg a megemlékezőkkel: „A márciusi ifjak nem akartak elvenni senkitől semmit! Csak a szabadságukért, a saját jogaikért harcoltak, de nemcsak a sajátjukért, hanem egy egész nemzetéért.” Majd befejezésül megjegyezte: „Sajnos az az igazság, hogy az anyaországtól elszakított magyaroknak még a mai napig is küzdeniük kell a magyarságuk megőrzése érdekében.”

Ezután átadta a szót Fekete Krisztiánnak, a Petőfi-program ösztöndíjasának, valamint a gyerekeknek az ünnepi műsor bemutatására. A diákok az eseményeket – a forradalom kirobbanásától a fegyverletételig – feldolgozó több mint fél órás programot adtak elő versekkel, tánccal és énekekkel színesítve.

A KMKSZ Szolyvai Alapszervezete köszönetét fejezi ki Fekete Krisztián és Percsi Zsuzsanna felkészítő tanároknak. Továbbá köszönet illeti a jelmezek elkészítéséért Papp Viktóriát, a zenei közreműködésért Cányko Jevhen harmonikaművészt és Percsi Mária hegedűst.

K. A.