Újabb botrány a Radában, ezúttal Ljasko miatt

2019. március 22., 13:47

Rövid szünet szakította meg a Legfelső Tanács péntek délelőtti ülését a teremben kialakult szembenállás miatt – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A kormányhoz intézett kérdések órája alatt Oleh Ljasko, a nevét viselő Radikális Párt első embere kérdőre vonta a miniszteri kabinetet a bérek késése miatt, többek között az Odesszai Nemzeti Orvosi Egyetemen.

„Követelem önöktől, hogy szüntessék be a kifizetéseket az Egészségügyi Minisztérium vezetőinek, az Ukravtodor vezetőségének, amíg ki nem fizetik a dolgozók bérét” – jelentette ki Ljasko.

Válaszában Volodimir Hrojszman miniszterelnök elmondta, hatósági vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, miért késik a bérek folyósítása az odesszai felsőoktatási intézményben.

Hrojszman még beszélt, amikor Ljasko és frakciójának tagjai megindultak ülésterembeli helyeikről a kormánypáholy felé.

Az elnöki emelvény és a páholy közötti lépcsőnél lökdösődés alakult ki a radikálisok és a kormányoldal képviselői, köztük Ihor Pober, a Petro Porosenko Blokkja frakciójának képviselője között. Ljaskóéknak végül mégiscsak sikerült bejutni a kormánypáholyba, ahol újabb dulakodás támadt.

Andrij Parubij, a parlament elnöke ekkor szünetet rendelt el. A szünet után a házelnök közölte, hogy a történteket a Legfelső Tanáccsal szembeni tiszteletlenségnek tekinti.

Az UNIAN emlékeztet, hogy március 20-án Oleh Ljasko parlamenti képviselők egy csoportjával megszakította a miniszteri kabinet ülését azt követelve, hogy ne hosszabbítsanak szerződést Andrij Kobolevvel, az Naftohaz Ukrajini Nemzeti Részvénytársaság vezérigazgatójával. A radikálisok vezére egyben a lakossági gázár emelésének visszavonását követelte.

(unian.ua/Kárpátalja)