A parlamentben törvényjavaslat készül az orvosi kannabisz legalizálásáról

2019. március 23., 09:22

A Legfelső Tanács Emberi Jogi Bizottsága civil szervezetekkel közösen törvényjavaslatot készít elő a kannabisz egészségügyi és tudományos célú felhasználásának legalizálásáról – jelentette be kijevi sajtótájékoztatóján Hennagyij Sabasz, az Orvosi Kannabisz Szövetség elnevezésű civil szervezet képviselője, akit az Interfax – Ukrajina idéz.

„Miután az orvosi kannabisz legalizálására beterjesztett petíció megszerezte a szükséges 25 ezer aláírást, a Legfelső Tanács Emberi Jogi Bizottsága megvizsgálta azt. Elmondták, törvényjavaslatot készítettek és a segítségünket kérték. Ez a kérdés mindenképpen megoldódik. Úgy gondolom, már idén lesz törvényünk” – mondta.

Ugyanakkor Vitalij Uszenko, a Farmak kijevi gyógyszeripari vállalat tudományos tanácsadója jelezte, az ukrán gyógyszergyártók készek orvosi kannabisz alapú készítmények kifejlesztésére.

„Ha változnak Ukrajna jogszabályai, akkor ez lehetséges (a kannabisz alapú készítmények kifejlesztése – Interfax). Kifejleszthetjük ezeket a készítményeket és meghonosíthatjuk azokat a klinikai gyakorlatban. Ezek növényi készítmények lesznek” – közölte.

Az Interfax – Ukrajina emlékeztet, hogy az orvosi kannabisz legalizálását szorgalmazó petíció a Legfelső Tanács weboldalán jelent meg, s 42 nap alatt összegyűlt a 25 ezer támogató aláírás, ami ahhoz szükséges, hogy a Legfelső Tanács foglalkozzon a kérdéssel.

A petíció egyebek mellett követeli, hogy rendezzék törvényi úton a páciensek hozzáférését a kannabisz tartalmú készítményekhez a krónikus fájdalmak, epilepszia, anorexia, poszt-traumatikus stressz szindróma, immunrendszeri megbetegedések, ízületi gyulladás és reuma, asztma, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, herpesz, fekélyek, AIDS okozta súlyvesztés, diabéteszes neuropátia, a szklerózis különféle formái és egyéb súlyos betegségek kezeléséhez.

A január 30-án bejegyzett petíciót 20 civil szervezet is aláírta. Támogatására szólított fel Uljana Szuprun egészségügyi miniszter is.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)