105-en végeztek nyelvtanfolyamot a főiskolán

Ünnepélyesen átadták a tanúsítványokat

2019. március 26., 17:40

Március 25-én 105-en vehették át a nyelvtanfolyam sikeres elvégzését igazoló tanúsítványukat a beregszászi főiskola Felnőttképzési Központja által szervezett képzések résztvevői.

A 2018 októberében indult nyelvtanfolyamokra 186-an jelentkeztek. A tanulni vágyók angol, német, ukrán és orosz nyelvből bővíthették tudásukat 80 órában. A foglalkozások kis csoportokban valósultak meg, összesen tíz idegennyelv-tanár vett részt az oktatásban. A foglalkozások főként szombatonként zajlottak, a csoportok korosztályhoz és nyelvszintismerethez igazodva lettek kialakítva, például az angol nyelvet tanulóknál külön csoportba jártak az ukrán és a magyar anyanyelvűek.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora ünnepi beszédében bemutatta a főiskola tevékenységét, és beszélt a most 14. alkalommal megszervezett Rákóczi Napok rendezvénysorozatról is, amelynek célja a főiskola szélesebb körben történő megismertetése. A Rákóczi-főiskolán több mint 15 éve zajló nyelvtanfolyamok kapcsán elmondta a rektor asszony, hogy nemcsak a diploma fiatalok számára történő biztosítása a céljuk, hisz a XXI. században az életfogytig tanulásra vagyunk ítélve, öt évente meg kell újulnunk, ha lépést akarunk tartani a korral. Így aztán a főiskola az igényeknek megfelelően hirdet meg különféle tanfolyamokat. Az alap ma is a nyelvi kurzus, hisz: „Ahány nyelv, annyi ember” – tartja a mondás.

„Eddig divatos volt ebben a régióban a német, ma pedig lassan feledésbe merül. Már francia nyelvű kurzusokra nincs is szükség, franciát nem is oktatunk a főiskolán, mert a diákjaink elsőtől az angolt választják. Igaz, ebben Ukrajnának az az irányvonala is benne van, hogy az angolt erőlteti minden szinten, és más nyelvekkel nem hajlandó foglalkozni. Mi segíteni igyekszünk abban, hogy a környezeti nyelvet mindenki elsajátíthassa, így az ukránt a magyarok, az ukránok pedig a magyart” – mondta el Orosz Ildikó.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul a nyelvtudás fontosságát hangsúlyozva elmondta: „Sokan manapság nem valamelyik idegen kultúra iránti rajongásból, tudományos felfedezési vágyból, hanem sokkal inkább valamilyen közvetlen földhözragadt érdekből tanulnak idegen nyelveket. Munkát, új lehetőségeket keresnek más országokban. A globalizáció korában ez jellemző a világban, nincs ebben semmilyen kárhoztatni való, már csak azért sem, mert minden idegen nyelv elsajátítása óhatatlanul is egy másik kultúra megismerését jelenti mindenki számára. Egy idegen kultúráét, amely otthonossá, félig-meddig a mienké válik, ilyen formán minden nyelv egy kapu egy másik világba és másik kultúrába” – emelte ki a főkonzul.

Kovácsikné Scheuer Antónia ungvári magyar vezető konzul megjegyezte, hogy az idegennyelv-tudásra Kárpátalján is szükség van a boldoguláshoz és csodálatos vidékünk gazdasági fejlesztéséhez. Azt kívánta a tanfolyam résztvevői számára, hogy az idegennyelv-tudásukon keresztül itthon is megtalálják a boldogulásukat.

Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője elmúlt félévi munkáját összegezve elmondta, hogy a tanfolyam sikeres elvégzéséhez két dolgozatot kellett megírni, valamint egy szóbeli és írásbeli vizsgát sikeresen letenni ahhoz, hogy megkaphassák a főiskola tanúsítványát. Ez összesen 105 főnek sikerült ezúttal. Közülük 24-en az angol alapszintű, 40-en az angol középszintű, 4-en a német alapszintű, 18-an a német középszintű, 10-en az orosz alapszintű, 9-en pedig az ukrán alapszintű tanfolyamot végezték el, akik Orosz Ildikó rektortól és Szilágyi Mátyás főkonzultól vették át ukrán és magyar nyelvű tanúsítványukat.

Badó Zsolt