200–1000 hrivnya egy szavazatért?

2019. március 28., 17:57

Vasárnap rendezik Ukrajnában az elnökválasztás első fordulóját. Ennek kapcsán az 1+1 tévécsatorna Hrosi (Pénz) című műsorának munkatársai annak jártak utána, készek-e az ukrán polgárok eladni a szavazatukat, s ha igen, mennyiért – írja az UNIAN hírügynökség.

A tévékamera előtt az ukrán polgárok határozottan tagadják, hogy áruba bocsátanák a szavazatukat, a valóságban azonban egészen más a helyzet – állítják a szakemberek.

„Faluhelyen legfeljebb 200 hrivnyát érhet egy szavazat. Ez a maximum – állítja Mihajlo Csapliha politikai szakértő, jogvédő. – Ha nem faluról van szó, hanem nagyközségről vagy kisvárosról, akár 500 hrivnyát is érhet a voks. Kijevben 1000 hrivnyánál is többe kerülhet egy szavazat.”

A szavazópolgárok nemegyszer egyenesen a világhálón ajánlják fel megvételre a szavazatukat, s jócskán találunk névtelen vételi ajánlatokat is ugyanott. A vevők és eladók azonban legtöbbször nem kívánnak személyesen találkozni, az ügyleteket az interneten keresztül bonyolítanák.

A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a világhálón érkező szavazatvásárlási ajánlatok könnyen átverésnek bizonyulhatnak. Mikola Davigyuk politológus ezzel kapcsolatban rámutat: vesztes az az elnökjelölt, aki a világhálón igyekszik szavazókat toborozni. Valószínűbb, hogy az ilyen szavazatvásárlási ajánlatokkal az ellenfeleket igyekeznek rossz hírbe hozni a polittechnológusok.

(unian.ua/Kárpátalja)