Nyilatkozat

2019. március 28., 14:21

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség felháborítónak tartja és mélységesen elítéli az ukrán hatalmi szervek részéről indított újabb beidézési hullámot, melynek célja – illeszkedve az elmúlt években tapasztalt vegzálások sorába – ismét a kárpátaljai magyar kisebbség megfélemlítése közvetlenül az elnökválasztások előtt. 

Mélységesen megdöbbentő, hogy az ukrán illetékesek tiltakozásaink és hivatalos beadványaink ellenére nemcsak tétlenül nézik, ahogy a Mirotrovec elnevezésű szélsőséges ukrán honlap etnikai alapon listázza a kárpátaljai magyarokat, visszaélve személyes adataikkal, hanem magára a Mirotvorec honlapra hivatkozva kezdték meg behívni, megfélemlíteni és üldözni a „halállistán” szereplő kárpátaljai magyarokat, feltételezett kettős állampolgárságuk miatt. 

Meggyőződésünk, hogy egy Európai Unióba tartó jogállamban megengedhetetlen az olyan szélsőséges nacionalista szervezetek és weboldalak működése, illetve tevékenységük büntetlenül hagyása, melyek egy, az országban élő – ukrán állampolgárságú – etnikai kisebbség helyzetének megoldását emberek listázásában és szülőföldjükről való elüldözéskben látják. Úgy véljük, az ukrán államnak kötelessége garantálni a saját állampolgárai biztonságát, azonban sajnálatos módon az ellenkezőjét tapasztaljuk, hisz a magyarellenes cselekmények véghezvitelében immár nyíltan is szerepet vállalnak és asszisztálnak az államhatalom központi és területi végrehajtó szervei. Elengedhetetlennek tartjuk a további magyarellenes vegzálások azonnali leállítását és a felelősök mielőbbi előállítását. Az eset kapcsán tiltakozásunkat fejezzük ki, és a nemzetközi jogvédő szervekhez fordulunk!

Ungvár, 2019. március 28.

A KMKSZ Elnöksége